logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

PREDLOG BEOGRADSKOG UDRUŽENjA „UČITELj NEZNALICA” I ZRENjANINSKE „RAVNOPRAVNOSTI”

„ZVONO” KAO ANTIRATNI SPOMENIK

- Klub na Gradnulici je tokom devedesetih bio važno organizaciono uporište antiratnog pokreta – kaže Noa Treister, jedna od potpisnica inicijative upućene gradskoj komisiji

08 - 1 zeleno zvonoU saradnji sa zrenjaninskim Udruženjem „Ravnopravnost”, beogradska nevladina organizacija „Učitelj neznalica i njegovi komiteti” obeležila je u ponedeljak, 7. aprila, petnaestu godišnjicu napada na klub „Zeleno zvono” u Prvomajskoj ulici. Tom prilikom javnosti je predstavljena inicijativa ovih udruženja upućena Komisiji za podizanje spomenika i postavljanje skulpturalnih dela Grada Zrenjanina, u kojoj se traži da se prvobitna lokacija restorana „Zeleno zvono” u naselju Gradnulica proglasi za antiratni spomenik.
- Objekat „Zelenog zvona” je tokom devedesetih bio važno organizaciono uporište antiratnog i antinacionalističkog pokreta u Zrenjaninu, a njegov vlasnik Branislav Guta Grubački je za vreme NATO intervencije protiv SRJ uhapšen i držan u kućnom pritvoru do kraja ratnog stanja. Za to vreme, u dva navrata, 7. i 14. aprila 1999. godine, nepoznata lica su izrešetala „Zeleno zvono”.

Read more: PREDLOG BEOGRADSKOG UDRUŽENjA „UČITELj NEZNALICA” I ZRENjANINSKE „RAVNOPRAVNOSTI”

AMATERSKI RADIO KLUB „MIHAJLO PUPIN“: POSEBNA OZNAKA – UZ JUBILEJ

08 - 2 radio amateraAmaterski radio klub „Mihajlo Pupin”, iz Zrenjanina postoji 11 godina, a krajem prošle godine članovi ovog kluba došli su na ideju da na neki način obeleže 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.
- Povodom ovog jubileja zatražili smo specijalan radio amaterski znak od Saveza radio amatera Srbije. Oni takve zahteve upućuju u Republičku agenciju za telekomunikacije (RATEL), koja nam je krajem decembra to i odobrila.

 

 

Read more: AMATERSKI RADIO KLUB „MIHAJLO PUPIN“: POSEBNA OZNAKA – UZ JUBILEJ

KRATKE PRIČE STUDENTKINjE HELENE HIMEL NAGRAĐENE NA BROJNIM KONKURSIMA

14 - 2 helena himelPROTIV NASILjA PRIČAMO O LjUBAVI

- Vreme iščekivanja rezultata konkursa je zapravo najbolji deo – kaže mlada apsolventkinja istorije umetnosti

Čudno je neko vreme došlo. Vreme kad je nasilje postalo sastavni deo života, a novinski stupci puni potresnih priča. Često se pitamo - postoji li način da se čovek sam izbori s tim.
Dvadesetčetvorogodišnja Helena Himel, apsolventkinja istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odlučila je da se protv nasilja bori pričama o ljubavi. Junaci njenih storija smo svi mi, sa svojim vrlinama i manama, prolaznici, susedi, slikari, bake, deke... Helena je rođena u Zrenjaninu, živi u Ečki i svoj svet je okružila dobrotom, lepotom, ljubavlju... Piše poeziju i prozu od petnaeste godine, jer veruje u ljubav i njenu moć na papiru, a nagrade su stizale gotovo jedna za drugom...

Read more: KRATKE PRIČE STUDENTKINjE HELENE HIMEL NAGRAĐENE NA BROJNIM KONKURSIMA

JUŽNA AFRIKA VIĐENA OČIMA LAZAREVČANKE

14 - 1 afrikaRT DOBRE NADE ZA SNALAŽLjIVE

- U „zemlji duginih boja” postoje brojne mogućnosti za bavljenje privatnim biznisom, tako da, ako si iole pametan, možeš da se obogatiš – kaže  Branislava Simanić, koja je u Johanesburg otišla pre dve godine

Oko dvadeset hiljada Srba pronašlo je svoj rt dobre nade u Južnoafričkoj Republici. Jedna od njih je i mlada Lazarevčanka Branislava Simanić. U domovini izabranika njenog srca, 70 odsto stanovništva živi na ivici egzistencije, kriminal ne jenjava, stanje u državnim bolnicama i školama je dramatično, pa se postavlja pitanje šta to afričku džunglu čini gotovo idiličnom u poređenju sa onom u kojoj mi živimo?

Read more: JUŽNA AFRIKA VIĐENA OČIMA LAZAREVČANKE

„BANATSKA TURA” - PROJEKAT REGIONALNOG CENTRA ZA DRUŠTVENO-EKONOMSKI RAZVOJ „BANAT”

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE U FUNKCIJI RAZVOJA TURIZMA

17 - 1 BanaTourNovi, trojezični internet portal osmišljen je sa ciljem da se prevaziđe nedostatak efikasnih i inovativnih alatki za prekograničnu promociju turizma

Lansiranje internet portala www.banatour.eu biće obeleženo svečanošću u ponedeljak, 14. aprila, u Hotelu „Vojvodina”. Izrada portala jedan je od rezultata  projekta „BanaTour - oživljavanje prekograničnog turizma kroz inovativne usluge za dobrobit lokalnih zajednica", koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Skup u hotelu biće istovremeno završna konferencija projekta koji su u oktobru 2012. godine započeli Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj „Banat” sa sedištem u Zrenjaninu i Regionalni centar za inovacije i transfer tehnologija „Tehimpuls asocijacija” iz Temišvara.

Read more: „BANATSKA TURA” - PROJEKAT REGIONALNOG CENTRA ZA DRUŠTVENO-EKONOMSKI RAZVOJ „BANAT”

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga