MILAN RADAKOVIĆ, DIREKTOR ZRENjANINSKE GIMNAZIJE, POVODOM JUBILEJA ŠKOLE

Gimnazija lokomotiva koja vuče društvo

Svečanom akademijom i promocijom monografije, kolektiv Zrenjaninske gimnazije obeležiće 170 godina od postojanja ove elitne škole u našem gradu. Temelj prosvećenosti i vitalna tačka čije je postojanje pružilo uporište i radost učenja mnogim generacijama, i danas, kao i tokom ranijih godina, okuplja časne i odgovorne mlade ljude željne znanja. Povodom ovog značajnog jubileja, razgovaramo sa Milanom Radakovićem, direktorom škole punih deset godina.
Cela ova godina je u znaku jubileja. Kako ste planirali da obeležite taj značajni datum?
– Davne 1846. godine je formirana naša Gimnazija i od tada do danas je u njoj sticalo znanje više desetina hiljada đaka. Tokom čitave godine imali smo dosta aktivnosti, a ključna će biti održana 8. novembra kada se obeležava i Dan prosvetnih radnika i kada planiramo da održimo svečanu akademiju i promociju monografije Zrenjaninske gimnazije. Ova publikacija se odnosi na period od 2006. do 2016. godine i treća je monografija naše škole do sada, sa svim imenima maturanata i razrednih starešina i zaposlenih.
Takođe, do kraja godine planirano je i prikazivanje dokumentarnog filma posvećenog bivšem direktoru Gimnazije Ivanu Leriku.
Kako danas izgleda Zrenjaninska gimnazija?
– Trenutno, Gimnaziju pohađa 1056 učenika u 40 odeljenja, na tri smera i to društveno-jezičkom, opštem i prirodno matematičkom smeru. Takođe, svake godine upišemo jedno odeljenje opšteg tipa na mađarskom jeziku, a zaposlenih u školi je 140. Postižemo velike uspehe na državnim takmičenjima, a ove godine je čak 80 odsto naših maturanata upisalo fakultete na teret državnog budžeta, što je značajan pokazatelj u kom smeru ide naša škola.
Gimnazija je jedna konstanta u razvoju društva. Posmatrajući sa ove tačke njen razvoj tokom 170 godina, mi vidimo da je ona opstajala u svim vremenima, kako tokom velikih istorijskih događaja, promena država, a evo, postoji i danas negujući jedan kvalitet, na prvom mestu znanje i etičnost, uz podršku profesora koji u njoj rade.
Vi ste direktor Zrenjaninske gimnazije punih deset godina. Šta se promenilo tokom tog perioda?
– Vremena su se promenila. Učenici stiču znanje slušajući svoje predavače, ali i koristeći nove tehnologije koje otvaraju potpuno nove vidike učenja. Zbog toga mislim da je današnjim generacijama dosta lakše i jednostavnije da upotpune znanje. Takođe, tokom ovih deset godina došlo je do realizacije jedne ogromne energije usmerene ka međunarodnoj saradnji i različitim vrstama projekata, što ranije nije bio slučaj. Ova iskustva proslavila su Gimnaziju u našoj zemlji, ali i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, kao i drugim zemljama sveta. Ovakva iskustva ukazuju na otvorenost Gimnazije ka povezivanju u evropske tokove.
Kako biste definisali mesto Zrenjaninske gimnazije u društvu?
– Naša škola je lokomotiva koja vuče čitavo društvo, jer naša deca, znajući jezike i savremene sisteme komunikacija, ruše sve barijere i granice. Boravak dece iz drugih zemalja u porodicama dece naše škole, ogromna je stvar, jer se stekne jedno poverenje. Saradnje učenika i škola na taj način dobijaju na kvalitetu i jednu potpuno novu dimenziju.
Šta je to što ćete vi i ove sadašnje generacije ostaviti u nasleđe budućim pokolenjima?
– Mislim da će određene promene nastati, odnosno da već nastupaju uvođenjem dualnog obrazovanja u srednjoškolsko obrazovanje. Predstoji nam povezivanje sa IT sektorom, i usmeravanje obrazovanja đaka ka potrebama privrede. Naredni period vodi ka tim promenama, i verovatno ćemo u skorijoj budućnosti uvoditi i nove smerove za potrebe sektora informacionih tehnologija.
S.Vorkapić