ОКRUGLI STO O DUALNOM OBRAZOVANJU U PRIVREDNOJ KOMORI: Pokušaš, pogrešiš, ponovo pokušaš, pa uspeš

Dualno obrazovanje srednjeg stupnja u stručnim školama je dobar koncept koji je startovao pre pola veka u Nemačkoj i početni rezultati njegove primene su pozitivni – zaključeno je na okruglom stolu koji je održan juče u Regionalnoj privrednoj komori.

Najznačajniji doprinos uspehu okruglog stola dali su predstavnik – trener „Drakslmajera“ Leonardo Brenda, Jugoslav Spasojević iz „Novaresa“, gosti iz nemačke Marlen Vinter i Mihail Salcer iz asocijacije privrednika Bavarske, Snežana Oluški načelnica Školske uprave Zrenjanin i direktori Tehničke, Ekonomske, Poljoprivredne i Hemijsko-prehrambene tehnološke škole.

Gost iz Nemačke Mihail Salcer akcenat je stavio na potrebe psihološkog vezivanja učenika za zaniumanje za koje se spremaju.

– Robota će biti još više, eli je razumevanje prosesa u proizvodnji veoma važno. Tu treba da važi pravilo „Pokušaš, ne uspeš, pa pokušaš ponovo“. Tako se stvara mentailtet mladog čoveka korisnog za kompaniju, svoju zemlju i sebe i svoju porodicu!

Najbogatija iskustva u Zrenjaninu su iskustva Tehnička škola, koja je uvela obrzovni profil mehatronika, koji su već tokom školovanja osigurali zaposlenje za sebe u „Drekslmajeru“ i GEZE-u.

M. S-n.