KCZR: Program za maj i jun

Filmski festival „Slobodna zona“ ovog proleća kreće u desetu jubilarnu turneju širom Srbije. Pet najboljih filmova sa festivala održanog proteklog novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu predstaviće se publici u 45 gradova Srbije. Tokom  maja i juna emitovaće se u Kulturnom centru Zrenjanina.

Predvodnik repertoara je ubedljivi pobednik festivala po izboru publike „Slobodne zone“, film „Dugme od sedefa“, koji će biti emitovan u sredu i četvrtak, odnosno 4. i 5. maja.

slobodna zonaPosetioci ove turneje će imati priliku da pogledaju i priču o dva brata koja nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovnova koja njihova porodica gaji decenijama. Taj film se zove „Ovnovi“, a biće emitovan u sredu i četvrtak, 11. i 12. maja. Zatim će u ostvarenju „Ples sa Marijom“, koje je na programu u sredu i četvrtak 25., odnosno 26. maja, upoznati i ženu koja na pragu devedesete godine života još uvek pleše i uči druge da igraju tango. Na programu ovogodišnje turneje se nalaze i ostvarenja „Klub“ (sreda i četvrtak, 18. i 19. maj) i „The Yes men su revoltirani“ (sreda/četvrtak, 1. i 2. juna). Prvo prati život grupe sveštenika “na pokajanju“, izopštenih zbog brojinih kriminalnih radnji koje su počinili, a drugo je ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu i njihovoj beskompromisnoj borbi protiv zločina velikih koorporacija.

Filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je besplatan. Dodatne informacije o programu i rasporedu održavanja Turneje na: http://www.freezonebelgrade.org/ .

 

Nakon svetske premijere na prestižnom Sandens filmskom festivalu, te uspešne domaće premijere i osvojenih nagrada, „Dobra žena” Mirjane Karanović u Zrenjaninu će biti prikazana u subotu, 7. maja, u 20 časova u Kulturnom centru.

Osim teme filma koju je obradila, upravo dosadašnje reakcije i razgovori sa publikom, posebno nakon premijere na Festu, motivisali su glumicu da za vreme trajanja bioskopske distribucije bude prisutna na projekcijama u svim gradovima i da učestvuje u posebno osmišljenim razgovorima sa gledaocima. Ovo će biti prvi put da jedan autor komunicira sa publikom na ovakav direktan način za vreme trajanja distribucije.

dobra zena

-Na nedavno završenom internacionalnom filmskom festivalu u Klivlendu, gde je prikazan u sklopu programa „George Gund III memorial Central and Eastern Europe Film Competition“  film je dobio glavnu nagradu. Nekoliko dana kasnije „Dobra žena“ je nagrađena i posebnim priznanjem na „Vilnius internacionalnom filmskom festivalu“, kada je u sklopu selekcije „New Europe – New Names“ film dobio „Cicae“ nagradu – kažu u Kulturnom centru Zrenjanina.

„Dobra žena“, za koju je Karanovićeva pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, je film o suočavanju i spoznaji. Osnovna ideja je suočavanje sa ličnom prošlošću. Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće. Karanovićeva je posle domaće premijere na Festu nagrađena „za raskošan dijapazon glumačkih sredstava kojim gradi kompleksan i emotivan lik koji svojom snagom i pojavom nosi čitav film“. Dobila je i novouspostavljenu nagradu Politike „Milutin Čolić“ za „film sa dušom, emotivno zrelog filmskog jezika i snažnog glumačkog ansambla, koji hrabro i duboko prepoznaje ljudske odnose, isključivosti i slabosti čoveka u nepovoljnim okolnostima, što za posledicu ima naizgled miran život čiju višeslojnu stravu žive sve generacije“.

U filmu „Dobra žena“, pored Mirjane Karanović, uloge tumače i Boris Isaković, Hristina Popović, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jasna Đuričić, Anđelika Simić, Milan Marić i drugi. Cena ulaznice je 200 dinara.

 

U 19 časova u utorak, 10. maja, u maloj Sali KCZR će biti održana tribina „Poljoprivreda u Srbiji – juče, danas, sutra“. Uvodničar je Branislav Gulan, novinar i član Odbora za selo SANU. Moderator je Miroslav Samardžić.

 

U petak, 13. maja, u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina Francuski institut i „Courrier International“ predstaviće izložbu „Crteži na slobodi“, izložbu o slobodi izražavanja onakvom kakvu tu slobodu vidi 50 karikaturista širom sveta. Otvaranje je zakazano za 19 časova.

super kvizIstog dana biće i polufinale i finale SuPerSu kviza u velikoj sali Kulturnog centra. SuPerSu kviz je takmičenje iz opšte kulture i obrazovanja namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola iz Zrenjanina i okolnih naselja. Učestvuju učenici iz 16 škola, a ukupno 23 ekipe. Kviz počinje u 17 časova. Finalni krug takmičenja čine tri ekipe, odnosno pobednici svakog pojedinačnog takmičenja. U žiriju će biti Rako Tomović, profesor istorije-predsednik žirija, Vesna Odadžić, profesorka biologije, kao i Vladimir Đurić, programski direktor Kulturnog centra. Oni će pratiti takmičenje i tačnost pitanja i odgovora učesnika kviza. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici će osvojiti vredne nagrade. Prijatelji SuPerSu kviza „Persu“ marketi, Knjižara „Birooprema“, „Mrkšićevi salaši“, „Kraljeva voda“, Mlekara „Zott“, Pekara „Zlatni Klas“, Akvapark „Petroland“ Bački Petrovac i Akvapark Jagodina.

 

U petak 27. maja u Zrenjaninu gostuje 10. Međunarodna putujuća izložba „Format Mali – Srbija 2016“ sa 75 autora. Svećano otvaranje izložbe će biti u 19 časova.

 

Kultna predstava „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa a u režiji Ljubiše Ristića biće odigrana u utorak, 31. maja, na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 1.000 dinara.

Sadašnju glumački ekipu čine: Lazar Jovanov, Mihajlo Perišić, Vojislav Tomić, Nikola Ivačkov, Novak Simić, Ana Kostovska, Obrad Radulović, Tašana Đorđević, Marina Rakić i drugi.

Čuvena „Buba u uhu“, rađena po do tada na ovim prostorima nepoznatom komadu Žorža Fejdoa, premijerno je izvedena 7. juna 1971. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao diplomska predstava mladog Ljubiše Ristića, koji je komad i adaptirao, odnosno znatno skratio. Uz legendarnog Nikolu Simića i druge tada mlade, a kasnije čuvene i popularne glumce, predstava je više od četiri decenije na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima igrana na kartu više. Stekla je status kultne, ušla je u anale, kroz nju su u raznim fazama prošla naša najveća glumačka imena. Uz Nikolu Simića, Branka Petrić, Rada Đuričin i Vlasta Velisavljević bili su stalni deo ansambla, a nakon Nikoline smrti, ovo troje glumaca su sada, kao specijalni gosti, deo nove glumačke postavke.

 

S.K.