11. ROLATIJADA U ELEMIRU OKUPILA VREDNE DOMAĆICE KOJE SU POKAZALE SVOJE UMEĆE

Inovativnim receptom do pobede

Vredne domaćice sa teritorije našeg grada, a i šire, odazvale su se pozivu Dare Aćimov i Asocijacije žena Elemir, da 26. oktobra učestvuju na 11. Rolatijadi. Za titulu najukusnijeg nadmetalo se pet slanih i devet slatkih rolata.
U kategoriji slanih žiri nije imao velike dileme – pobednički rolat napravila je Jelena Milekić, članica Udruženja žena „Zeleno polje”. Vicešampionka je Ljiljana Đurđević iz Udruženja zrenjaninskih penzionera „Gradnulica”, dok se na trećem mestu našla Vera Jovin, predstavnica Udruženja žena Mesne zajednice „Sava Kovačević”.
Kada je reč o slatkim rolatima, ocenjivači su morali da se malo više pomuče. Kao i kod slanih, probali su svaki. Neke čak i više puta da bi bili sigurni koji je najbolji. U pojedinim slučajevima spoljašnji izgled i bajkovita dekoracija nisu bili „sigurna karta” za pobedu. „Slatke muke” žiriju su zadavali nadevi, koji su bili raznovrsni: banane, plazma keks, višnje, kikriki, čokolada, maline…
Posebnu pažnju privukla je poslastica Rozalije Tot iz Udruženja žena Mesne zajednice „Sava Kovačević”. Do prvog mesta doveo ju je rolat čiji je nadev sa ukusom pomorandže umnogome podsećao na poznatu „Vasinu tortu”, uz gornji sloj od grilijaša (karamelizovani šećer sa orašastim plodovima, prethodno zapečenim). Drugo mesto je zauzelo Udruženje zrenjaninskih penzionera „Gradnulica”, dok su treće bile članice kolektiva „Zeleno polje”.


Tajni sastojci za dobar uspeh jesu ljubav i velika želja za pobedom, navodi Milanka Rašeta, iz udruženja „Zeleno polje”.
– Podjednako je važan i materijal koji se uloži, i sve je domaće. Nije nam prvi put da učestvujemo, tri puta zaredom smo osvajale prve nagrade za slani rolat, a ovog puta smo se našle na trećem mestu sa slatkim – rekla je naša sagovornica.
Ljiljana Đurđević kaže da je sa rolatom koji je donela na takmičenje eksperimentisala. Kao mlada je naučila da kuva i mesi, a veliku pomoć pružao joj je suprug koji je takođe voleo da priprema hranu.
– Dodala sam novi sastojak. Pravila sam rolat sa šunkom, ali sam stavila pravu, domaću, kako bi dobio „šmek”. Mislim da je to preovladalo kada je reč o ukusu. Posebno volim spanać koji je odličan kada se želi dobiti zelena nijansa, tako da je ovo interesantna kombinacija boja i nadeva što se, očito, dopalo žiriju – ispričala je Ljiljana Đurđević.
Žiri su činile: Olgica Velimirov, po struci diplomirani prehrambeni tehnolog, Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica i Miroslava Malbaški, novinarka lista „Zrenjanin”.
– Ocenjivale smo izgled rolata, ali prvenstveno ukus. Kod slatkih se izdvojio jedan koji je bio lep na oko, ali i veoma ukusan. Bio je sa narandžom i grilijašem. Kod rolata, kao i kod štrudli, pored testa mora da se vidi nadev. Ne sme da bude zalepljen za patišpanj, posebno ne bi smeo da curi kada se testo seče.
Primetno je godinama da žene više učestvuju sa slatkim nego sa slanim rolatima, koji bi trebalo da budu više zastupljeni jer su odlično predjelo. Bilo je i kandidatkinja koje su napravile obični, jednostavni patišpanj i kajsija pekmez za nadev, dok su se neke odvažile da kombinuju i eksperimentišu, što ih je i odvelo do pobede – objasnila je Olgica Velimirov.
Dara Aćimov, predsednica Asocijacije žena Elemir, pohvalila je sve učesnice. Očekuje da će na sledećoj rolatijadi biti više mladih kandidatkinja.

  • SA MAMINIM RECEPTOM DO POBEDE
    – Pravila sam grilijaš rolat sa narandžom, po receptu moje mame. Od nje sam dosta toga naučila. Ona me i danas sa svojih 85 godina podržava u svemu. Ako prođem njen „strogi sud”, mogu na takmičenje. Zato pobednički pehar posvećujem njoj – kazala je Rozalija Tot kojoj je ovo prvo takmičenje sa kojeg se vratila kao pobednica.

Tekst i fotografije: Miroslava Malbaški