112 ZARAŽENIH U OKRUGU PROTEKLE NEDELjE

Stotina obolelih dnevno u Zrenjaninu nije daleko

Epidemijska situacija u Srednjobanatskom okrugu i dalje je zabrinjavajuća, iako je broj zaraženih koronom nešto manji. Od 14. do 20. septembra registrovano je 757 novoobolelih, naspram 869 koliko je bilo prethodne nedelje. Na teritoriji Grada Zrenjanina aktivno je 966 slučajeva, dok ih opština Žitište ima 151.
– U Novoj Crnji je devet novozaraženih, tako da je sada tamo 113 aktivnih slučajeva. U Novom Bečeju je 237 bolesnika, a bilo ih je 185 i ovde je situacija dosta otežana. Opština Sečanj je uvek imala najbolje rezultate, ali i tamo su vidljive promene. Broj aktivnih slučajeva se sa 54 „popeo” na 99 – navodi dr Predrag Rudan, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje.
Od početka imunizacije u Srednjobanatskom okrugu dato je 129.981 doza vakcine.
Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov” aplikovao ih je 91.023. Sa dve doze vakcinisano je 64.061 žitelja Okruga. Davanje treće doze počelo je 17. avgusta, i to za osobe koje su prethodno cepljene pre najmanje šest meseci. Do sada je treću vakcinu primilo 8.645 sugrađana.
Gradonačelnik Simo Salapura je za „Santos” istakao da se polako približavamo broju od 100 novoobolelih dnevno, što je zabrinjavajuće.
– Situacija je alarmantna i taj alarm se „uključio” još pre godinu i po dana kada smo imali veliki broj obolelih. Vakcine svih proizvođača i dalje su dostupne u staroj Specijalističkoj poliklinici. Pozivam Zrenjanince da se vakcinišu – istakao je prvi čovek Grada.
Načelnica Okruga Snežana Vučurević, na sednici Upravnog okruga. 15. septembra, navela je da su u avgustu izvršena 1.094 nadzora i da je izrečeno 13 prekršajnih naloga. Zaključno sa 13. septembrom, bilo je 517 nadzora i četiri prekršajna naloga.
M. Malbaški