AKCIJA CRVENOG KRSTA: Dobrovoljno davanje krvi na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”

Dobrovoljno davanje krvi u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin održano je danas na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”.

– Trenutni odziv je odličan, nekoliko desetina sugrađana odazvalo se akciji. Zalihe krvi su stabline, a trenutno ne postoji potreba za bilo kojom određenom krvnom grupom. Pozivamo sve davaoce, svih krvnih grupa i Rh faktora, da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Kada je u pitanju korona virus, apeluje se na građane da se pre svega ponašaju odgovorno prema sebi i da ukoliko osete neke od simptoma ne dolaze na akciju. Pozivamo sve zdrave dobrovoljne davaoce da se obavezno odazovu akcijama zato što trenutna situacija ne menja činjenicu da je bolnicama krv potrebna za svakodnevne namene – izjavila je Jelena Domjeskov, samostalni stručni saradnik u Crvenom krstu Zrenjanin.

Davanje krvi traje vrlo kratko, od pet do deset minuta, a krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje, dok žene mogu dati krv tri puta godišnje. Nakon davanja preporučuje se izbegavanje težih fizičkih poslova i odmaranje.

Akciji se odazvao veliki broj mladih ljudi.

– Drugi put dajem krv, a nakon davanja se osećam odlično zato što znam da će neko dobiti moju krv i da će mu to pomoći – izjavila je Kristina Belitka, studentkinja.

– Prvi put dajem krv. Drug iz razreda nas je pozvao da se odazovemo akciji, pa se nekoliko nas iz razreda organizovalo i došlo da donira krv. Takođe, članovi moje porodice daju krv pa su me i oni podstakli da se i ja uključim u akciju. Pre i posle davanja krvi se osećam odlično i nemam nikakvih tegoba. Kada smo stigli malo duže smo čekali red jer je bilo dosta ljudi, a samo davanje traje kratko – rekao je Miloš Omaljev, učenik.

Republička stručna komisija za transfuzijsku medicinu naglašava da se akcije davanja krvi odvijaju prema planiranom rasporedu. Može se očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krvi, pa se pozivaju svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv da se odazovu akciji. Za davaoce krvi implementirali su dodatne mere, a davaoci se mole da u slučaju pojave bilo kakvih znakova sa korona virusom 14 dana nakon davanja krvi obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

J. Šormaz