AKCIJA „POSADI SVOJ HLAD“: Podeljene besplatne sadnice belog jasena

Javna podela sadnica organizovana je danas na Trgu slobode, u 12 časova. Akciju pod nazivom „Posadi svoj hlad“ je inicirala nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ koja je pokrenuta i podržana na društvenim mrežama, a kojoj se pridružio i Grad Zrenjanin.

– Broj sadnica je bio ograničen na 100, jedna osoba mogla je da dobije najviše jednu sadnicu. Ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već je i akcija koja ima zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator. U akciji se dele dvogodišnje sadnice belog jasena, uz uputstvo za sadnju, koje su namenjene isključivo zainteresovanim građanima – poruka je organizatora uz moto: Posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici.

Svaka sadnica sadrži logo sponzora, kao i QR kod preko kog njen vlasnik može da se registruje i prati uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za ime vlasnika i datum sadnje.

Dodela sadnica se odvijala u isto vreme u celoj Srbiji, a sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija, koje žele da ozelene mesta u kojima živimo i kojima je bitno zdravlje građana.