AKCIJA RODITELJA ZA UVOĐENJE „ALEKSINOG ZAKONA“: Borba protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja

Grupa roditelja izvela je jutros performans ispred gradske kuće u Zrenjaninu, zalažući se za usvajanje tzv. Aleksinog zakona koji bi trebalo da spreči vršnjačko nasilje. U pitanju je druga po redu akcija za „Aleksin zakon“, koja će biti organizovana na gradskom trgu svakog meseca, navodi Snežana Živanović.

Zalažemo se za „Aleksin zakon“ koji govori o jasnoći procedure gde će se pružiti podrška žrtvi nasilja, a ne da se ona otera u ćošak. Moje dete je zlostavljano u školi „Vuk Karadžić“. I sadašnji Zakon o osnovnom i Zakon o srednjem obrazovanju sasvim su korektni, ali se ne primenjuju. Možemo uvesti koji god hoćete zakon, ali nema smisla ako se ne primenjuje. Ćutanje je takođe saučestvovanje u nasilju – rekla je ona.

Još jedna učesnica akcije Mirjana Starjački navodi da je i njeno dete zlostavljano u pomenutoj osnovnoj školi, te da je problem što ljudi okreću glavu od nasilja.

Mi ne očekujemo da padaju glave, nego da neko odgovara za svoje postupke. Ne napadamo školu, đake niti roditelje, samo branimo svoju decu. Ovo je naša borba za buduće generacije, da se smanji nasilje i da roditelji reaguju. A ovaj Zakon bi trebalo da donese boljitak u škole.

Snežanin suprug Vladan Živanović dodao je da se ovom akcijom bore protiv diskriminacije, koju su doživela njihova deca ali i oni kao roditelji.

U školi nisu imali sluha prema nama, gurali su dešavanja pod tepih. Imamo puno nedobijenih odgovora i od institucija. Republička prosvetna inspekcija je uputila dopise Pokrajinskoj i gradskoj inspekciji. Ovo je poruka svima, da sednemo za isti sto i da iznađemo rešenja koja će doneti boljitak – istakao je on.

M.M.

roditelji protest 2