AKCIJE CRVENOG KRSTA ZRENJANIN: Dobrovoljno davanje krvi tokom februara

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, tokom februara biće organizovane četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi u sledećim terminima:

četvrtak, 3. februar (Prostorije mesnih zajednica na Bagljašu), sreda, 9. februar (Prostorije mesnih zajednica na Bagljašu), ponedeljak, 14. februar, (Mesna zajednica „Dositej Obradović”), utorak, 22. februara (Prostorije mesnih zajednica na Baglljašu). Sve pomenute akcije će biti održane u terminu od 8.00 do 12.00 časova.

– Pošto su zalihe krvi izrazito smanjene, kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hiruške intervencije. Svi koji su zdravi, a mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način da to odlažu zbog situacije sa korona virusom – saopšteno je iz Crvenog krsta.

U cilju sprečavanja prenošenja virusa Kovid-19 za davaoce krvi se primenjuju dodatne mere opreze. Većina mere je uobičajena, a dodatne procedure imaju za cilj da pojačaju zaštitu davaoca i primaoca krvi.

Mole se da davaoca krvi ne dolaze na akciju davanja krvi ukoliko:

– su u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije

– imali prehladu, kašalj i kijanje

– imali povišenu temperaturu

– su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom

Krv mogu da daju svi zdravi sugrađani, koji imaju između 18 i 65 godina života i više od 50 kg težine.

Iz Crvenog krsta Zrenjanin apeluju na naše sugrađane da nastave tradiciju humanosti i da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi u što većem broju, jer samo zajedničkim angažovanjem će biti obezbeđen kontinuirani priliv jedinica krvi.