AKTIVNE MERE ZAPOŠLJAVANJA: Poslodavci upoznati sa uslovima i rokovima

Aleksej Ilić je bio u pravu kada je 2010. godine, kao preduzetnik-početnik, osnovao firmu Inova” uz finansijsku podršku programa za samozapošljavanje. Delatnost ove firme je izrada dekorativne fasadne obloge dekorativni kamen, koju je obogatio savremenim proizvodima i dizajnom, kao i upotrebom specijalnih boja. Danas je, zajedno sa drugim preduzetnicima, došao na prezentaciju javnih poziva i konkursa Nacionalne sklužbe za zapošljavanje za 2019. godinu održana održanoj u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

Prezentaciju je organizovala zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom. Skup je otvorio Saša Santovac, zamenik gradonačelnika koji je istakao da je otvaranjem industrijskih zona i dovođenjem stranih investitora, dosta učinjeno na smanjenju broja nezaposlenih, a pažnja se poklanja i malim i srednjim preduzećima. On je podsetio da je 2012. godine u Zrenjaninu bilo 12.800 nezaposlenih, a sada ih je 4.900. Sastanku je prisustvovala i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

Prezentaciji je prisustvovala i direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje u NSZ Snežana Sedlar.

U Zrenjaninu smo preduzetnicima predstavili program i mere aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu, kao i javne pozive i konkurse NSZ. Ove godine izdvojene su četiri milijarde za te mere iz plana NSZ – budžeta Srbije i 550 miliona iz Fonda za budžetsku rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Računa se na još 900 miliona dinara iz lokalnih samouprava i 200 miliona iz direktnog granta Evropske unije iz 2013. godine. Cilj promocija je da se direktno kontaktira sa poslodavcima, kako sa onima koji već sarađuju sa NSZ, tako i sa onima koji će od sada biti naši saradnici. Namera nam je da dopremo i do najmanjih, koji možda nisu bili dovoljno upoznati sa našom ponudom i da im do najsitnijih detalja objasnimo neophodne procedure – naglasila je Snežana Sedlar.

Tatjana Mijatović, direktorka filijale u Zrenjaninu je predoćila da se na evidenciji nalazi 4.900 nezaposlenih sa područja grada Zrenjanina. Na nivou okruga se 10.500 lica vodi kao nezaposleno.

  • Došlo ih je više od sedamdeset poslodavaca, a juče u Žitištu bilo ih je pedesetak. Koristim priliku da sve njih upozorim na rokove. Prijave za javne radove i samozapošljavanje, na primer, treba slati do 29. marta. Ostali javni pozivi su do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra – napomenula je Mijatović.

O programima su govorile savetnice filijale za zapopšljavanje Zrenjanin Mirjana Čulibrk, Vanja Savić i Ivana Besu.

M.B.