AKTUELNI I PLANIRANI KOMUNALNI RADOVI U LUKIĆEVU

Uskoro veza sa industrijskom zonom?

Lukićevu u narednom periodu predstoje radovi na atarskim putevima. Kako navode iz tamošnje Mesne zajednice (MZ), obezbeđen je strugani asfalt i uz pomoć mehanizacije firmi iz sela urediće se pravac do kanala DTD pored fabrike „Vineks”, kao sa druge strane prema kanalu, pored oglednog voćnjaka. O ostalim potrebama sela predstavnici MZ nedavno su obavestili gradonačelnika Zrenjanina prilikom njegove posete Lukićevu.
Navode da im je prioritet da se uradi put od tucanika, dužine 4-5 kilometara, do industrijske zone Jugoistok, koji bi bio najkraća veza sa gradom. O potrebi da se skrati putovanje do Zrenjanina Lukićevljani govore već godinama.

Osim toga, poručuju iz MZ, u selu su dotrajale bandere, potrebno je orezivanje krošnji u centru, zatim obnova fasade škole. Od Grada su takođe tražili da se uvede optički kabl kao u nekim drugim selima, da bi se zamenila stara mreža.
Za sada, kako navode, nije izvesno da će u Lukićevu uskoro biti radova oko izgradnje kanalizacije. Prema informacijama koje su u MZ dobili od nadležnih, sredstva za to bi trebalo da obezbedi Pokrajina.
– Još ranije je u selu urađena prva od 13 faza uspostavljanja kanalizacione mreže. Sela koja nisu ukinula samodoprinos ulažu u izgadnju kanalizacije, a mi smo ga ukinuli pre dosta vremena – navode iz MZ Lukićevo.
Ističu da su zadovoljni što je početkom godine asfaltirana cela Birčaninova ulica dužine 1,4 kilometra, kao i što je postavljena signalizacija za prvenstvo prolaza na raskrsnicama Radničke i Svetosavske i Čičine ulice i ul. Ivana Markovića.
Takođe, na osnovu zahteva MZ za uvođenje autobuskog saobraćaja do grada i vikendom, nedavno su dobili subotom dve linije do grada i nazad.

– Radnim danima nam nedostaju češći polasci, voleli bismo da ih bude na svakih sat vremena – kažu u MZ. Dodaju da su u celini zadovoljni saradnjom sa Gradom.
Prilikom posete Lukićevu zrenjaninski čelnici su obišli novootvoreni kafić – klub zadrugara „Kurjak” u centru sela i pogone kompanije „Vineks”.
Vlasnik i direktor ove firme Goran Ilić podsetio je da su u Lukićevu od 2013. godine, kada su počeli investiciju koja obuhvata gradnju farme, biogasnog postrojenja i destilerije.
– Trenutno radimo na povećanju kapaciteta destilerije koja će biti na nivou 30.000 litara dnevne proizvodnje i to će unaprediti i rad biogasnog postrojenja. Radimo na tome da poboljšamo rad farme jer se nusproizvodi iz destilerije koriste i na farmi – rekao je Ilić.
Kako je istakao, ovde se proizvodi 2,2 megavata struje na sat, a u planu je da rade i solarne panele za sopstvene potrebe, kao i da 3 megavata struje isporučuju u mrežu Elektroprivrede Srbije.

Prvi čovek Grada Simo Salapura je poručio da su razvojne šanse Lukićeva fabrika guma i najavljeni auto-put.
– Lukićevo ima sve mogućnosti da iskoristi dobar položaj i privredni ambijent, odnosno razvoj u Zrenjaninu. Mislim pre svega na blizinu najveće investicije, kompleksa „Linglong”, a planiramo u narednom periodu da Lukićevo bude novim putem spojeno sa industrijskom zonom. Pored toga, selo će se naći u neposrednoj blizini petlje na budućem auto-putu Beograd–Zrenjanin, što će takođe poboljšati privredni ambijent u ovom mestu – rekao je Salapura.
Inače, u Lukićevu ovog septembra nema đaka prvaka u OŠ „Branko Ćopić”. Nadležni poručuju da će ih naredne školske godine biti 10.

M. M.