Alisa u zemlji čuda

Piše:Dalibor Bubnjević

Opozicija se probudila iz zimskog sna i počela da biva svesna da nam slede lokalni izbori. Najveći stepen ozbiljnosti su pokazali Stranka slobode i pravde (SSP) i Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS). Reč je o partijama koje su postigle zavidan rezultat na decembarskim parlamentarnim izborima. Otuda ne čudi što su Sonja Pernat i Zoran Sandić postali narodni poslanici.
Očekivalo se da će se skupini SSP i Novi DSS pridružiti i ostali. Međutim, preko noći, iracionalnost je nadvladala racio! Usledilo je obelodanjivanje bloka koji čine (ne)prepoznatljivi pojedinci bez biračkog uporišta. Predvodi ih anonimna nastavnica koja se klela donedavno u Vuka Jeremića.
Ipak, preko noći je promenila političko agregatno stanje. Počela je da se odaziva na povik „Narodni pokret Srbije”.
Oporba se već mesecima upinje u kritici vlasti oko tzv. fantomskih birača. Reč je o onima koji se pojavljuju na određenim biralištima, a žive u drugim sredinama. Opravdano se postavlja pitanje u kojoj meri kritičari slede ideje koje zagovaraju. Na primer, da li je centar životnih aktivnosti Alise Kocar (DS) u Zrenjaninu? Slično je i sa Branislavom Grubačkim Gutom. Svih ovih godina javnost ubeđuje da je „žrtva režima”, pa je samim tim trajno povezan sa Beogradom…