BANAĆANI SU I OVE GODINE BILI ZAPAŽENI NA ZIMSKOM SEMINARU FARMERA KOJI JE NEDAVNO ODRŽAN NA TARI

Insistiraju da se poljoprivrednici više pitaju

  • Tražilo se mesto više za prisustvovanje skupu, a to Vojislav Malešev objašnjava činjenicom da su zemljoradnici i stočari shvatili da više nema improvizacije u proizvodnji i da moraju da koriste savremene tehnologije, kao i podsticajna sredstva EU

1 - А Hotel Omorika

Četrnaesti zimski seminar farmera, u organizaciji Kluba „100 P plus”, održan je od 28. januara do 3. februara u hotelu „Omorika” na Tari. Više od 400 uglednih poljoprivrednika, predstavnika proizvođača mehanizacije, semena i ostalih neophodnih materijala za uspešan agrarni biznis – tokom nedelju dana razmenjivalo je znanja i iskustva.
I ove godine, za turistički deo programa bio je zadužen naš sugrađanin Vlado Dašić, vlasnik agencije „Karavan”, dok je domaćin bio predsednik Upravnog odbora Kluba „100 P plus” – Vojislav Malešev.
– Drago mi je što smo se ponovo okupili na Tari. Reč je o prelepoj planini koja predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo. Svakom posetiocu staje dah pri pogledu na guste šume jele, smrče i bukve, ali i na proplanke i livade. Veseli me to što su i učesnici savetovanja prepoznali čari ove planinske lepotice – ističe Vlado Dašić. – Među polaznicima savetovanja bio je i veliki broj farmera sa teritorije Srednjobanatskog okruga (Zrenjanin, Botoš, Jaša Tomić…).

 

1 - B Voja Malesev
Vojislav Malešev, čelnik Kluba „100 P plus”, u izjavi za list „Zrenjanin” ističe da ovogodišnji seminar obeležava veliki broj učesnika.
– Tokom brojnih diskusija, došli smo do jedinstvenih zaključaka. Konkretno, poljoprivrednike opterećuje visoka cena dizel goriva. Predlog našeg Kluba jeste da se uspostavi sistem agro dizela ili drugi metod kojim bi se omogućila nabavka ovog energenta bez akciza ili drugih državnih nameta – poručuje Malešev. – Naši članovi smatraju da direktna plaćanja za stočarstvo dovode biljnu proizvodnju u neravnopravni položaj. Raspodela budžeta mora biti pravednija i ravnomernija.
Ove godine se tražilo mesto više za prisustvovanje skupu, a ovakvu tendenciju Vojislav Malešev objašnjava činjenicom da su poljoprivrednici shvatili da više nema improvizacije u proizvodnji i da moraju koristiti savremene tehnologije, kao i podsticajna sredstva Evropske unije.

1 - C Ljupko C irovic direktor vojne ustanove
– Farmeri se neretko suočavaju sa brojnim ograničenjima koja ih sputavaju. Na primer, bilo bi dobro da kompenzacija, kao način plaćanja robe, bude prihvatljiva u sistemu podsticaja. Veliki problem kod izgradnje objekata su zakonske obaveze u domenu protivpožarne zaštite koji onemogućavaju dobijanje upotrebnih i građevinskih dozvola, što će se odraziti i na povlačenje sredstava iz IPARD-a – napominje Malešev.
Mnogo pažnje na Zimskom seminaru farmera bilo je posvećeno i izdavanju državnog zemljišta u zakup. Poljoprivrednici smatraju da ovo zemljište ne bi trebalo izdavati po pravu prečeg zakupa, već da je nužno omogućiti svima ravnopravno učešće na licitaciji. Oni ističu da bi na taj način država ostvarila znatno veći priliv, a samim tim bio bi veći agrarni budžet koji bi bio namenjen ugroženim granama poljoprivrede.
– Ključno je pojačati intenzitet kontrole zakupa zemljišta na osnovu prava prečeg zakupa, po osnovu stočarske proizvodnje i infrastrukture, kako bi se sankcionisale malverzacije – poručuju farmeri sa Tare.
Sumirajući rezultate na kraju zimskog savetovanja, utisak je da poljoprivrednici idu ispred vremena u kome posluju i da su često prepušteni sami sebi. Nada ostaje da će podrška svih bitnih subjekata, a pre svega države, ipak uslediti.

DCIM100MEDIADJI_0059.JPG

  • SEMINAR FARMERA – „KRUNA” SEZONE
    U sastavu Vojne ustanove na Tari posluju hoteli „Omorika” i „Beli bor”, kao i depadans „Javor”. Godinama unazad savetovanje poljoprivrednika održava se u „Omorici”. Ljupko Ćirović, direktor Vojne ustanove „Tara”, napominje da je izuzetno zadovoljan što se broj učesnika povećava iz godine u godinu i dodaje da veruje da je kvalitetna turistička usluga, koja se gostima pruža, jedan od razloga zašto se organizatori odlučuju za Taru.
    – Trudimo se da, pred početak svake sezone, uradimo nešto novo. Uoči zimske sezone renovirali smo veliki broj soba – navodi Ljupko Ćirović, dodajući da seminar farmera sa više od 400 učesnika predstavlja „krunu” zimske sezone.

 

 

 

 

 

 

1 - DTara soba - hotel Omorika

 

 

 

 

DALIBOR BUBNJEVIĆ