BANAT U OBJEKTIVU UČESNIKA PRVE FOTOGRAFSKE UMETNIČKE KOLONIJE KOJA JE NEDAVNO ODRŽANA U ZRENJANINU

Fotografija kao tumač zabeleženog trenutka

  • Ako bar malo doprinesemo da se što bolje istaknu specifičnosti i lepote Zrenjanina i ovog dela Banata – Orlovata, Tamiša, Carske bare, Aerodroma „Ečka”, ako posluži kao koristan materijal za zajedničku izložbu – onda je cilj postignut – istakao je Miroslav Predojević

Vreme je poslužilo, druženje je bilo izvanredno, Fotografska kolonija zaslužuje da preraste u tradicionalni događaj, rekao je Radoje Elez, gost iz Republike Srpske sumirajući utiske nakon trodnevnog boravka u Zrenjaninu.
Prva fotografska kolonija u gradu, koja je realizovana od 17. do 20. maja zaživela je zahvaljujući entuzijazmu organizatora i želji da se dođe do fotografskog materijala koji je specifičan onoliko koliko su specifični njeni učesnici. Kako kaže Miroslav Predojević, majstor fotografije i sekretar Foto saveza Srbije, to je pokušaj da se osećanjima i utiscima vrsnih fotografskih autora da upečatljiv vizuelni oblik.
– Reč je o veoma ozbiljnim stvaraocima koji imaju širok dijapazon interesovanja u okvirima klasičnog i savremenog pristupa fotografiji. Autor se može okarakterisati kao ličnost sa razvijenom svesti o prirodi medija, autonomiji njenog jezika, o fotografiji kao autentičnom tumaču zabeleženog trenutka stvarnosti koji već u momentu nastajanja postaje sićušni deo istorije. Ako ova Fotografska kolonija bar malo doprinese da se što bolje istaknu specifičnosti i lepote Zrenjanina i dela Banata – Orlovata, Tamiša, Carske bare, Aerodroma Ečka, koje su obuhvaćene aktivnostima u kratkom vremenskom intervalu, ako iznese vernu sliku ljudi sa ovih prostora, ako bude mogla da posluži kao koristan gradivni materijal za zanimljivu zajedničku izložbu – onda je cilj postignut, jer drugih ciljeva i pretenzija, verujem, nije imala – istakao je Miroslav Predojević.
Učesnici kolonije su bili Imre Sabo, Milan Marković, El Gvojos, Željko Sinobad, Igor Mandić, Darko Dozet, Miroslav Predojević, Geza Lenert. Bili su tu i brojni zrenjaninski fotografi, a među njima Ivan Pančić, Ranko Savčić, Bojan Vijatov, Srećko Lapadat, Branislav Milin, Danko Vrška, Ivan Ilijevski, Pavle Taboroši, Tibor Arva, Dragan Leleš, Rade Nerad, Biljana Gađanski. Iz Republike Srpske došli su Radoje Elez i Branka Mumalo iz Hrvatske.
Organizator umetničke kolonije bili su Fotografski dokumentacioni centar i Savremena galerija Zrenjanin, a pokrovitelj je bio grad Zrenjanin i gradonačelnik Čedomir Janjić.
U ime kabineta gradonačelnika veliku pomoć u organizaciji dao je Aleksandar Blanuša, kao i Turistička organizacija grada. Takođe su pomogli domaćini iz Orlovata (u saradnji sa direktorom Savremene galerije Dušanom Radišićem), a to su Biljana Popadić i sekretarka Mesne zajednice Jela Taraić.
Sponzor manifestacije je bila Kompanija „Gomeks”, a podršku su dali Kaštel Ečka, „Valor”, „I-taksi navigator”, BB kompani, „Aksel foto”, Kompjuter biblioteka, „Keramika Jovanović”, Udruženje „Petrovgrad”, Ribarsko gazdinstvo „Ečka – Carska bara”, Hotel „Sibila”, kao i „Foto klub CD 13” i udruženje „Portret”. Medijski sponzor bio je list „Zrenjanin”.

  • U SEPTEMBRU IZLOŽBA
    – Zadovoljni smo kako je protekla Kolonija. Pokazali smo da Zrenjanin ima fotografsku tradiciju. Nju treba negovati i raditi na očuvanju i unapređivanju uloge fotografije u društvu. U septembru ćemo prirediti izložbu radova nastalih na ovoj Fotografskoj koloniji. Tada će naši sugraćani moći da vide kako su učesnici okom fotografske kamere videli Zrenjanin i Banat – naglasio je Jovan Njegović Drndak, autor projekta.