BIOGASNA ELEKTRANA U LUKIĆEVU: Struja od stajnjaka i ostataka kukuruza

U krugu kompanije „Vineks etil“ iz Lukićeva do novembra 2019. godine biće sagrađena biogasna elektrana kapaciteta dva megavata. Početku radova na ovom energetskom objektu čija je vrednost milion evra, zajedno sa Goranom Ilićem, vlasnikom i direktorom „Vineks etila“ danas je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.

Goran Ilić je objasnio da će se u biogasnoj elektrani električna energija, odnosno metan dobijati preradom ostatka kukuruza iz pogona za proizvodnju alkohola, odnosno od stajnjaka sa farme na kojoj se čuva skoro 500 krava. To će pomoći da se eliminiše neprijatan miris ovih ostataka, glavni povod za ljutnju stanovnika Lukićeva na „Vineks etil“. Ilić je rekao da će bioelektrana ukloniti i treći uzrok relativnog zagađenja životne okoline, a to je ugalj čijim je sagorevanjem dobijana topla voda neophodna za preradu kukuruza. Topla voda će se u biogasnoj elektrani dobijati kao nusproizvod pri proizvodnjii struje i odmah će biti odvođena u pogone za preradu kukuruza u alkohol.

Biogasna elektrana „Vineks etila“ ima tri puta veći kapacitet od one u Botošu, a biće i duplo jača od elektrane koju u Sečnju pravi Poljoprivredno-ribarsko preduzeće „Sveti Nikola“.

Z.D.

20180917 lukicevo vineks etil biogasna elektrana (1)

20180917 lukicevo vineks etil biogasna elektrana (5)

20180917 lukicevo vineks etil biogasna elektrana (6)

20180917 lukicevo vineks etil biogasna elektrana (2)

20180917 lukicevo vineks etil biogasna elektrana (3)