BRANISLAV GULAN: Udruženje poljoprivrednika treba da krene odozgo

– Udruživanje poljoprivrednika, kroz jačanje Zadružnih saveza ili nalaženje nekih novih formi udruživanja, treba da bude briga Vlade i jasno ću reći – da krene „odozgo“. Bogata iskustva zemalja Zapadne Evrope i Skandinavije – sve do Australije, ide tome u prilog.

Ovo je između ostalog izjavio Branislav Gulan, dugogodišnji novinar, danas član Saveta za poljoprivredu i selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na tribini posvećenoj poljoprivredi i selu održanoj sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina.

Od dnevno aktuelnih pitnja Gulan je izrazio skepsu povodom aranžmana sa nemačkom, kompanijom „Tenis“, založivši se za veća ulaganja i traženje ozbiljnih partnera u govedraskoj proizvodnji, pošto bar još pet godina neće biti moguć izvoz svinja i svinjskog mesa u zemlje EU, koje su svojevremeno uvozile velike količine „bebi bifa“ iz Srbije.

Kada je reč o sudbini nekadašnjih agrokombinata, Gulan se zalaže za njihovo očuvanje i neku vrstu državnog vlasništva, slično poslovanju PKB u vreme Dragana Đilasa i decenijama pre njega, kada je bio „gradski agrkombinat prestonice“.
M. S-n.