ČAS PREDUZETNIŠTVA: Maturanti Srednje poljoprivredne škole pred izborom

Nastavni predmet o preduzetništvu uključen je u srednje stručne škole u završnoj godini školovanja. Razvoj preduzetničkog duha, stvaranje uslova za brže uključivanje na tržište rada – sa diplomom srednje škole ili fakulteta, maturantima Srednje poljoprivredne škole približili su Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu i preduzenici Perica Kirćanski, Gorjana Ponjević Balani i Agneš Milošević.

– Unazad tri godine u odeljenja maturanata srednjih stručnih škola, dovodimo preduzetnike koji su, iznoseći svoja predzetnička iskustva – objašnjava Aleksandra Štrbac, savetnik za planiranje karijere iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Оvo је sjajna ideja, posebno za one učenike koji neće nastaviti dalje školovanje na fakultetu, već razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa. Dosta đaka je već uključeno u sam sistem poljoprivrednih gazdinstava, jer rade sa roditeljima na imanjima kaže Branko Pavlović, profesor stočarske grupe predmeta.– Pre dve godine uspeli smo da se izborimo za projekat i da uvedemo kozarstvo kao izborni predmet.

Pre nekoliko godina, u ovoj školi je postojalo odeljenje za stolare i tapetare. O stolarskom poslu, izradi nameštaja od drveta i reparaciji pričali su Petar Kirćanski i Gorjana Ponjević Ballani.

– Od kada sam u Udruženju poslovnih žena „Sofija“ odazivam se pozivima filijale za zapošljavanje. Za nas, preduzetnike, jako je važno da imamo taj protok informacija. Isto tako je važno da deci prenesemo naša preduzetnička iskustva. Nažalost, manufaktura je skrajnuta. Trudim se da koliko-toliko pokažem šta sve možemo da od drveta napravimo sopstvenim rukama i da očuvam ovaj lepi zanat – naglasila je Gorjana Ponjević Balani, vlasnica firme Vud planet”.

Slično je rekao i Perica Kirćanski, koji se takođe bavi reparacijom predmeta od drveta.

Agneš Milošević ističe da nije klasičan preduzetnik: – Imam poljoprivredno gazdinstvo, a radim i u jednoj državnoj firmi. Na ideju da osnujemo farmu koza smo došli kako bismo dopunili kućni budžert. Ako se bude razvijalo u dobrom pravcu, možda ću se i ja rešiti da se tome u potpunosti posvetim, da ostavim takozvani siguran posao“, kaže Agneš Milošević, vlasnik farme koza u Zrenjaninu.

Tamara Đurić, učenica četvrtog razreda, smer veterinarski tehničar o Radovan Ćorić, poljoprivredni tehničar, zadovoqni su što su imali prilike da čuju dragocena, praktična iskustva.

M.B.