Cea de-a V-a ediție, jubiliară, a manifestării tradiționale

„Secretele bucătăriei bunicii- Torac 2018 „
Asociația Femeilor „Banaćanke-Bănățenele“ la începutul lunii septembrie, la Torac a organizat cea de-a V-a ediție, jubiliară, a manifestării „Secretele bucătăriei bunicii“ în curte a Școlii Generale „George Coșbuc“ din Torac, în prezența unui numar de vizitatori.
Organizatorul, al evenimentului devenit deja tradițional, a fost și de data acesta asociațiația femeilor – „Bănățenele“. Manifestarea a reunit un număr de 15 Asociați din mai multe comune voivodinene care s-au prezentat la 15 standuri.. La deschidere, prin defilare, în fața celor prezenți, au paricipat și câteva zeci de motocicliști torăceni de la Clubul „Pauk“.
În numele organizatorilor celor prezenți sau adresat, Slagiana Chitarescu, președinta Asociației Bănățenele, Sania Secoșan, vicepreședinte, precum și Cipu Ionel în numele Comunități locale. Svetlana Marković din cadrul Comitetului de organizare a mulțumint asociațiilor pentru participare și celor prezenți.
– Această manifestare, în primul rând, pentru Asociație înseamnă că cineva păstrează tradiția și cultura regiunii și a oameniilor care locuiau aici. Acesta este un mediu multietnic și multicultural, care este un mare avantaj pentru noi. Astfel, în acest caz, se promovaează valorile românești, la fel și valorile altor minorități etnice care trăiesc aici, precum și tradiția sârbilor din regiune – a spus Marković.

slika 2 za tekst 2
Manifestarea culinară a fost inaugurată de Jelena Travar Miljević, reprezentantă a Comunei Jitiște, care a subliniat inportanța și însemnătatea păstrării tradițiilor naționale.
În cadrul părții competitive lucrările în concurență, la trei categori a fost creearea unui spațui expozițional cât mai frumos, cea mai bună prăjitură sărată sau dulce, după receta veche a bunicilor. Juriul în componența: dr. Filip Baloș, specialist pulmolog, Virginia Petrovici, inginer licențiat în tehnologie alimentară, și Norica Rașa, directoarea şcolii, au avut o sarcină dificilă, deoarece nu este ușor de a decide Juriul a hotărât următoarele premii.
În categoria „Expoziție“ cel mai frumos stand a fost pregătit de femeile din Asociația „Mladost“ Čestereg, care au primit locul I, SCA. „Lumina“ Iancaid locul II, iar locul III a revenitAsociației „Vredne ruke“ din Srpski Itebej.
Pentru specialități sărate, locul III a revenit, Asociației femeilor „Bunicuțele“ din Uzdin, locul II Asociației femeiilor „Vredne ruke“ din Srpski Itebej, iar locul I Asociației „Vidovdan“ Banatsko Karađorđevo.
La categoria prăjituri dulci, locul III a revenit Asociației „Vredne ruke“ din Srpski Itebej, locul II Asociației din Torac, iar locul I „Vidovdan“ Banatsko Karađorđevo.
În cadrul manifestării a avut loc și „Jocurile Sportive ale Copilăriei“, la care și-au dat toată silința numeroase participante tinere, dar și mai în vârstă. Pe lângă defilarea „baicherilor“ în parte muuzicală sau prezentat elevii de la cursul inferior și superior al școlii „George Coșbuc“ din loc pregătiți de Marina Ursu, cu un moment coregrafic-folcloric -muzical la care și-au adus contribuția și orchestra „Lira“ A.A.C.R. „Vichentie Petrovici Bocăluț“.
La realizarea manifestării au contribuit : Secretariatul Provincial pentru Agricultură, Gospodărirea Apelor și Silvicultură, respectiv Secretariatul Provincial pentru Învăţământ, Prescripţii, Administraţie şi Minorităţile Naţionale – Comunităţi Naţionale, Consiliul Național al Minorității Naționale Române, Comuna Jitiște, Comunitatea Instructivă din Jitiște, în frunte cu directoarea Edit Sarka, precum și sponsorii „Delfin Trade“ din Belgrad, lanțul de magazine „PerSu“, Întreprinderea „Dijamant AD“, ,Cooperativa Agricolă „Mrkšićevi salaši“ din Itebej…

M. V.