ČEKA SE NASTAVAK IZGRADNJE KANALIZACIJE U LAZAREVU, GRAĐANI POKRENULI PETICIJU

Meštane guši smrad iz septičkih jama

Uplašeni od zaraznih bolesti koje prete zbog nedostatka kišne i sanitarne kanalizacije meštani Lazareva pokrenuli su pre oko dva meseca peticiju da se ona konačno izgradi. Skupili su 370 potpisa koje su predali Savetu Mesne zajednice (MZ) Lazarevo, kao i gradonačelniku Zrenjanina, kaže žiteljka Jasmina Golić, koja je peticiju inicirala. Najviše problema, tvrdi ona, imaju stanovnici tzv. Novog naselja, inače najgušće naseljenog dela sela.

OBEĆAN DEO NOVCA IZ BUDŽETA
– Muku mučimo sa septičkim jamama iz kojih se noću sadržaj crpi u ulične kanale predviđene za odvođenje kišnice. Oni se ne čiste, već se čeka da se isuše. Ulicom ne može da se prođe od neprijatnog mirisa, a prozore moramo da držimo zatvorenim – opisuje naša sagovornica.
Za peticiju su se meštani odlučili jer ne znaju kako da reše problem, a nakon odgovora koji im je stigao iz MZ Lazarevo, još uvek nemaju informaciju kada će kanalizacija u njihovom selu konačno biti izgrađena.


Još pre 13 godina počele su prve aktivnosti na ovom poslu, a do danas su urađeni glavna crpna stanica i potisni vod do Kleka. Za nastavak izgradnje kanalizacije i priključivanje domaćinstava na mrežu Savet MZ je za 2021. godinu predvideo 4.060.000 dinara iz mesnog samodoprinosa.
– Sada čekamo dalje radove. Obećano nam je da će deo sredstava biti obezbeđen iz budžeta, a ostatak je iz samodoprinosa – kaže za naš list Goran Grahovac, sekretar MZ „Lazarevo”.
Gradske vlasti su letos najavile nastavak gradnje fekalne kanalizacije, kao i podizanje dve crpne stanice u Lazarevu. Za ovu svrhu izdvojeno je pet miliona dinara, a „već krajem nedelje u selo stižu mašine”, rekao je u junu 2020. tadašnji gradonačelnik.

PRED IZBORE DONESU CEVI
Najveći problem je, ocenjuje Jasmina Golić, nedostatak finansijskih sredstava, ali, kako kaže, stiče se utisak da za to niko ne mari.
– Predlagala sam na sastanku sa ljudima iz Mesne zajednice da nam bar prodube kanale na ulicama i postave cevi, ali su rekli da od toga nema ništa. Inače, svaki put pred izbore donesu cevi i obećavaju da će se nešto uraditi, ali, kako izbori prođu, to ostane mrtvo slovo na papiru – razočarana je Lazarevljanka.
Dodaje da su apel poslali i pokrajinskoj Vladi i predsedniku države. Smatra da je rešavanje ovog pitanja prioritet u njihovom selu, a da to nisu rekonstrukcija raskrsnice, behatoni i sportski tereni.
– U zadnjih godinu dana iz mog kraja otišle su tri porodice sa po troje dece, a ima i jako puno praznih kuća. Izlazi se sa pričom kako se pravi košarkaški teren, ko će da igra košarku? Žalosno je, ali je tako – kaže Jasmina Golić.

  • DEO AVANSA PREBAČEN IZVOĐAČU?
    U odgovoru na Peticiju iz MZ su poručili da su svesni da se izgradnja kanalizacije odužila, da je to već 13 godina prioritet Saveta, kao i da svaku priliku koriste da insistiraju na rešavanju problema septičkih jama.
    – Od 2018. svake godine budžetom Grada planirana je stavka za izgradnju kanalizacije u Lazarevu i prema našim saznanjima prebačen je deo avansa izvođaču radova, ali iz nama nepoznatih razloga radovi nikada nisu započeti – navodi se u odgovoru koji potpisuje predsednik Saveta Radovan Tihomirović.

J. Šormaz