DA LI ĆE ZRENJANINSKE ŠKOLE BITI SPREMNE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

Posla ima, ali i sredstava

Prvi septembar kuca na vratima. Renoviranje fasada, zamena stolarije, adaptacija pojedinih objekata predstavljaju jedan od važnijih koraka kada je reč o pripremama za novu školsku godinu. Na teritoriji Grada Zrenjanina realizovan je velik broj investicija uz pomoć novca iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave. Ova izdvajanja se opredeljuju na osnovu konkursa i nisu deo redovnih već investicionih izdvajanja.
Sa druge strane, ima i škola koje uprkos sredstvima koja su im prebačena na račun, i dalje ne mogu da realizuju sve što je planirano. Njih okružuju metalne ograde, armatura, žica, oluci cure, sa pojedinih fasada otpada malter i drugi delovi koji neretko ugrožavaju sugarđane koji pored njih svakodnevno prolaze.

GIMNAZIJA ČEKA ODGOVOR MINISTRSTVA
Jedna od „prepreka” koja već dugo stoji je i ograda kod zgrada Gimnazije i Ekonomske. Prema rečima Milana Radakovića, direktora, Zrenjaninska gimnazija od 2018. ima problem sa urušavanjem fasade u Skerlićevoj ulici (gde se nalaze kabineti hemije, biologije i fizike). O tome je, navodi on, pismeno obaveštena građevinska inspekcija Grada Zrenjanina, koja je naložila meru da se ogradi prostor radi bezbednosti pešaka, što je i urađeno.
– Odmah smo krenuli sa rešavanjem problema zamenom prozora u hemijskom kabinetu, a ovog leta u kabinetima za biologiju i fiziku. Konkurisali smo na projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (naziv je „Tekuće održavanje objekta”). Konkursna dokumentacija je prosleđena Ministarstvu decembra 2020. Njome su predviđeni radovi u zgradi (zaštita zidova od vlage, zamena postojeće rasvete, zamena dotrajalih drvenih prozora), spoljni radovi – popravka ulične fasade u Skerlićevoj ulici. Ukupna vrednost je 12.759.360,00 dinara. Predviđena vrednost popravke ulične fasade u Skerlićevoj ulici je 588.800,00 dinara. Do danas, još uvek nismo dobili odgovor na naš projekat – objasnio je Milan Radaković.

Druga škola koja „muči muku” sa sličnim problemom je Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla”. Pre četiri godine odlukom građevinske inspekcije zatvoren je glavni ulaz u ovu obrazovnu ustanovu uz objašnjenje da viseći delovi fasade na tom delu škole nisu bezbedni.
– Naša Škola je uspešno konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice za sredstva radi finansiranja tekućeg održavanja – sprovođenja mera tehničke zaštite na fasadi dela zgrade škole. Za tu namenu Škola je iz pokrajinskog budžeta dobila 3.119.000 dinara, a Grad će podržati realizaciju projekta sufinansiranjem dela sredstava neophodnih za izvođenje radova na školskoj zgradi. Nakon što se obezbedi sva potrebna dokumentacija i sprovede postupak javne nabavke, krenuće se sa radovima na delu zgrade koja je okrenuta ka jezeru – kazala je dr Marija Servo, direktorka „Tesle”.
Sa ulične strane zaštitnom trakom opasana je i Osnovna i srednja škola „9. maj”. Zaposleni su primetili oštećenja na ukrasnim, betonskim kuglama na krovu i prijavili nadležnim inspekcijama.
– Zbog bezbednosti naših učenika i nastavnika, ali i prolaznika, deo zgrade je obeležen bezbednosnom trakom i u tom delu je zabranjen prolaz – rekla je Snežana Vukić, direktorka „9. maja”. Oštećenja nisu velika, ali bezbednost onih koji tuda prolaze je prioritet.

NOVO LICE „ZMAJA”
U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” završeno je jedno od najvećih ulaganja u proteklih nekoliko decenija. Reč je o poslu značajnog obima koji znači mnogo više od estetske promene. Odnosio se na zamenu stolarije, za šta je izdvojeno sedam miliona dinara iz lokalnog budžeta.
– Tokom renoviranja na školi je zamenjeno 144 prozora i petoro ulaznih vrata. Pored novca za zamenu stolarije, škola je dobila i sredstva za fasadu i krečenje učionica i holova, tako da je u potpunosti promenila izgled i sada, pored vidljivo boljih higijenskih i estetskih uslova, nudi više standarde rada i boravka – istakla je Tanja Rođenkov, direktorka „Zmaja”.
Prema njenim rečima, u planu su još i popravka rasvete, krova i grejnog kotla, kao i zamena vrata na svim učionicama. Posao je zaista obiman, kaže ona, i znači mnogo više od kozmetičke promene.
– Bez obzira što naša škola slovi za ustanovu veoma uspešnih predavača i višestrukih prvaka na raznim takmičenjima i koja neguje i podržava sve vanškolske aktivnosti svojih učenika, sada je, konačno, i prostorom zasijala u skladu sa prioritetnim postignućima – kazala je naša sagovornica.

Miroslava Malbaški