DANAS NA TRGU: Pet gradova u „Žogariji – Loptariji”

Na današnjem takmičenju đaka iz Raške, Sremske Mitrovice i Novog Sada i Zrenjanina, boje našeg grada na Međunarodnoj sportsko-rekreativnoj manifestacije Žogarije – Loptarije” nosiće mladi sportisti iz osnovnih škola „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina i „Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata. Zrenjaninsko finale održano je u petak, na gradskom trgu, gde će biti i nadmetanje mladih sportista iz pet gradova. Žogarija” počinje u 15 časova. Takmičenje obuhvata fizičke vežbe sa loptom, ali i kviz znanja, kao kulturno-umetnički program.

zogradije1

Posle 11 sezona održavanja u Sloveniji i to na inicijativu idejnog tvorca Slavka Sakelšeka, Slovenija šport”, potom Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske, Bosne i Crne Gore, „Žogarija“ je na radost dece osnovnoškolskog uzrasta drugi put i u Zrenjanin.

Pobednik na nivou Srbije takmičiće se za prvo mesto u regionu, septembra meseca u Sarajevu. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Čedomir Janjić.

Krenuli smo iz Slovenije, i vrlo brzo prešli u još devet država – Austriju, Italiju, Mađarsku, Srbiju… Za dve godine očekujemo ulazak Portugala, Nemačke, Bugarske i Grčke. Naziv potiče od reči „žoga“, što u prevodu znači lopta. U odnosu na prošlu godinu, uključili smo i vrtiće, još dodatnih igara. Ovde nudimo i zdrav obrok koji deca pripremaju, i sami biraju sastojke. U odnosu na prošlu godinu imamo mnogo više tačaka, i mnogo bolje su pripremljeni. Finale će biti u meni mnogo dragom gradu Zrenjaninu, na ovoj istoj lokaciji izjavio je organizator Slavko Sakelšek.

Sa teritorije našeg grada u petak je učestvovalo osam škola – OSŠ „9. Maj“, OŠ „Servo Mihalj“ Mužlja, OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka, OŠ „Jovan Dučić“ Klek, OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“ Belo Blato, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin, OŠ „2. Oktobar“ Zrenjanin, OŠ „Đura Jakšić“ Zrenjanin.

U manifestaciji su učestvovala i deca predškolskog uzrasta („Mini žogarija“), ali njihovo uščešće nije bilo takmičarskog karaktera. Bilo je prisutno četrdesetoro dece sa svojim vaspitačima.

M.B.

zogarije predskolci

zogarije4 (3)

zogarije4 (2)

zogarije4 (1)