DANI POSVEĆENI NAJMLAĐIM SUGRAĐANIMA: Počela „Dečja nedelja“

Manifestacija od velikog značaja koja se ove godine obeležava od 1. do 7. oktobra na državnom i lokalnom nivou je „Dečja nedelja“. Grad Zrenjanin je dugo godina uključen u ovaj projekat, a podršku lokalnoj samoupravi pružaju Predškolska ustanova, osnovne škole i ustanove kulture.

Pažnja je ove godine biti usmerena na položaj dece u školama, porodicama ali i njihovom učešću u svakodnevici. Plan „Dečje nedelje“ predočen je danas na konferenciji za medije održanoj u multimedijalnoj sali gradske kuće.

– Danas je prvi dan „Dečje nedelje“, mada smo mi sa obeležavanjem počeli proteklog vikenda menifestacijama „Noć istraživača“, „Trkom za srećnije detinjstvo“ i Mini olimpijadom. Iskoristiću priliku da pozovem naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje da se u što većem broju odazovu i učestvuju u programima koje smo za njih pripremili – kazao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Moto ovogodišnje manifestacije glasi „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja “. Načelnica odeljenja za društvene delatnosti Jelena Dragić detaljnije je predstavila lokalne aktivnosti koje se tiču „Dečje nedelje“.

– Smatram da je obeležavanje ove manifestacije počelo na jedan lep način, otvaranjem javne rasprave o strategiji unapređenja predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Gradu Zrenjaninu za period od 2018. do 2020. godine. Na nju su se nadovezale i manifestacije koje smo imali predhodog vikenda. Sve one imaju za cilj promociju zdravog načina života dece, bez nasilja, i njihovo usmeravanje ka pravim vrednostima. Grad Zrenjanin je u skladu sa tim organizovao niz aktivnosti koje će se odvijati na više lokaliteta, paralelno sa aktivnostima unutar škola. Najširoj javnosti biće skrenuta pažnja na potrebu unapređenja položaja dece u svim sferama – navela je Jelena Dragić.

Narodni muzej, Kulturni centar i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ biće nosioci dešavanja.

Direktorka Narodnog Muzeja Jelena Gvozdenac Martinov predočila je ono na šta će se Muzej i zaposleni u njemu bazirati. To će pre svega biti likovno kreativne, porodične radionice za najmlađe pod nazivom „Moj najsrećniji dan“, a koje će po tradiciji voditi kustos pedagog Nevena Dujin Grković. Biće tematski organizovane, prilagođene „Dečjoj nedelji“ i održavaće se tokom cele nedelje. Stalna postavka i izložbeni saloni će raditi po ustaljenom radnom vremenu.

Kulturni centar je ustanova koja svoj program prilagođava deci, a to će posebno učiniti ove nedelje O čemu je reč više je rekao rukovodilac programske službe i pomoćnik direktora Vlada Đurić.

– Deca su primarna ciljna grupa kojom se bavimo, i dugi niz godina realizujemo projekat pod nazivom „ Nova kulturna publika“, a cilj nam je da decu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta upoznamo sa radom ustanova kulture i stvorimo novu publiku. Za svih pet dana „Dečje nedelje“ spremili smo program, za utorak i sredu najavljujemo mjuzikl „Nas se tiče kako žive priče“ realizovanog od strane plesnog kluba „Free dance“. U četvrtak u pre podnevnim časovima će učenici Muzičke škole održati koncerte, a u petak će „Cekom“ izvesti dve predstave za predškolce i učenike do četvrtog razreda a u pitanju su „Kraljevski festival“ i „Ulica blistavog osmeha“ – izjavio je Đurić.

M.Malbaški.

Foto: Grad Zrenjanin

Press_decija_nedelja_001

Press_decija_nedelja_004

Press_decija_nedelja_003