DECA IZ GRAČANICE GOSTI ZRENJANINA: Glumci amateri odigrali profesionalno

Devojčice i dečaci iz Gračanice, koja su prethodne večeri izveli predstavu „Budi to što jesi“ na završnoj večeri 48. Susreta profesonalnih pozorišta lutaka Srbije u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, bili su juče na prijemu u gradskoj kući. Ovo je njihova prva poseta Zrenjaninu a zajedno sa pedagozima primio ih je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.

Ovako značajna pozorišna manifestacija je prilika da se u našem gradu okupe brojni gosti iz drugih sredina, kao i pozorišnih trupa koje su se predstavile u našem Pozorištu – istakao je Salapura. – Veoma mi je drago što su na Susretima učestvovala i deca iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović” Doma kulture iz Gračanice, a danas nam učinila čast da nam budu gosti, kao i da se bolje upoznamo sa našim narodom sa Kosova i Metohije.

Prema rečima Srećka Todorovića iz Doma kulture u Gračanici, koordinatora Amaterskog pozorišta „Janićije Popović”, boravak u Zrenjaninu je nezaboravan.

Na njihovu veliku sreću, a naše veliko zadovoljstvo, zahvalio bih se gradu Zrenjaninu, direktoru Pozorišta što su nam omogućili da stignemo u ovaj predivan grad – kaže Todorović: – Deca su ovde bila tri dana i bilo im je izvanredno, a imaju lepe uspomene koje će poneti u Gračanicu. Bila su na profesionalnom Festivalu, iako su amateri, i mislim da su odigrali dobru predstavu. Očekujemo predstavnike Zrenjanina na „Vidovdanskom pesničkom bdeniju”.

Direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski doneo je zahvalnicu Gradu Zrenjaninu, osnivaču ustanove kulture na čijem je čelu, za podršku u organizovanju 48. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koju je primio Salapura.

Zadovoljstvo je imati u gostima na Festivalu ovako divnu decu. Bili su sjajni, sinoć su odigrali predstavu u čast pobednika. Publika ih je mnogo lepo primila, a meni je drago što su oni zadovoljni i srećni jer su bili u prilici da dođu i vide naš grad i nadam se da ovo neće biti poslednji put, već, naprotiv, početak jedne lepe saradnje – rekao je Francuski.

Organizovanje Susreta je zahtevalo puno truda, rada i finansijskih sredstava a to je bilo izuzetno, kako je istakao Francuski, zahvaljujući pomoći Grada Zrenjanina.

Gosti iz Gračanice su informisani i o istoriji Zrenjanina, razgledali su baroknu salu i hol Gradske kuće, prošetali Gradskom baštom i centrom grada.

Prvi put smo u Zrenjaninu i za sve nas je ovaj boravak nezaboravan – kaže Stefan Maksimović, učenik trećeg razreda Medicinske škole u Gračanici. – Puni smo utisaka a posebno smo zadovoljni što smo predstavu dobro odigrali i dobili aplauz u vašem divnom Pozorištu.

U predstavi „Budi to što jesi”, u režiji Boška Boškova iz Subotice, igrali su članovi Amaterskog pozorišta „Janićije Popović”, učenici Osnovne škole „Kralj Milutin” i Medicinske škole u Gračanici, Marko Đekić, Nevena Nedeljković, Kristina Prica, Stefan Maksimović, Luna Đukić, Đorđe Jorgić, Tamara Ristović, Ognjen Ristović, Miloš Đekić, Tijana Prica, Anđela Dimitrijević, Kristina Dimitrijević, Aleksa Simić, Nemanja Đekić, Jovana Nedeljković i suflerka Milica Maksimović.

Tekst i foto B. Jajić

Deca iz Gracanice 2