DEČJA LIKOVNA KOLONIJA OKUPILA ĐAKE, NASTAVNIKE I UMETNIKE IZ GRADA

Majske boje u „Zmaju”

Šarenilo boja, murali i crteži, dela malih i onih nešto većih umetnika, ukrasili su krajem maja zidove dvorišta Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”. Tamo je priređen umetnički projekat – prva likovna kolonija, čiji su idejni tvorci bili: Nataša Živkov Stojkov, nastavnica likovne kulture, i Duško Kirćanski, akademski grafičar, a pokrovitelj Tanja Rođenkov, direktorka škole.
Poduhvat je realizovan u tri dnevne celine i obuhvatao je predavanje, edukaciju, skiciranje, takmičenje, druženje sa likovnim umetnicima i oslikavanje crteža.
– Prvi deo održan je 6. maja. Tada je predavanje o muralima profesorke Ane Stanar, istoričarke umetnosti, u „Zmaju” pratilo 18 učenika iz devet osnovnih škola. Ostvarena je lepa interakcija sa đacima, koji su zatim imali tri nedelje da izrade skice. Oslikavanje zidova je realizovano 28. i 29. maja – prenela je utiske nastavnica Nataša Živkov Stojkov.

Ona je navela da je manifestacija izuzetno lepo prošla, kako kod učenika šestih i sedmih razreda, tako i kod slikara koji su bili gosti.
– Iako nam vreme 28. maja nije išlo na ruku, s obzirom da je kiša padala više od dva sata bez prestanka, u kabinetu za likovnu kulturu smo gledali zanimljive edukativne priče iz sveta slikarstva i života. Čim je kiša stala, đaci su neverovatnom brzinom postavili skice i slikali naredna četiri sata. Bili su malo blatnjavi, ali su zaista srećni i zadovoljni otišli sa kolonije.
Narednog dana se deo kolektiva družio sa slikarima koji su portretisali prisutne ili slikali na platnima koja će donirati školi. Već sledećeg vikenda, 4. juna, došli su nam u goste umetnici: Milan Bulatović, vizuelni umetnik, Sanja Momčilović, slikarka iz Pančeva, Vuk Palibrk, slikar iz Beograda i videograf Darko Pavlović iz Šapca. Iza ovo troje umetnika ostala su nova tri murala, divna umetnička dela koja će takođe krasiti naše zidove – istakla je Nataša Živkov Stojkov.

Ističući da joj se ideja o koloniji odmah dopala, direktorka Tanja Rođenkov je angažovala sve resurse kako bi ovaj poduhvat bio realizovan.
– Mnogo radosti nam je donelo ovo umetničko događanje, jer ovakvo stvaranje koje ima za cilj razvoj umeća, veština, primenjivanje stečenih znanja, likovno ostvarenje izmaštanih snova, druženje i doprinos zajednici – to je primer koji treba slediti. Zahvalni smo umetnicima koji su se priključili i pružili podršku talentovanim đacima, družili se sa njima i nama, te na kraju i poklonili školi svako svoje delo – ukazala je Tanja Rođenkov, nabrajajući imena sjajnih stvaralaca i dobrotvora, među kojima su, pored Duška Kirćanskog i Nataše Živkov Stojkov i Rastko Stefanović, Predrag Lojanica, Milica Arsić, Nadica Simjanovski…

– Smatramo da je kolonija vredan poklon đacima naše škole ali i ostalim učesnicima. Predivno druženje iza kojeg ostaju dragocena dela i divne uspomene. Šta ćemo raditi sledeće godine, da li opet murale ili nešto drugo, ostaje da se dogovorimo i ponovo krenemo u ovu sjajnu avanturu sledećeg maja – poručili su iz „Zmaja”.

S. Vorkapić
Foto: Nataša Živkov Stojkov

 

  • ZAHTEVNA ORGANIZACIJA
    – Ovaj poduhvat sprovela je velika ekipa entuzijasta, ali i donatora. Brinuli smo o svakom detalju, pa je to zaista zahtevalo puno vremena. Od dizajniranja plakata, pozivnica, prikupljanja podataka i komuniciranja sa školama koje su se odazvale, nastavnicima, učenicima i slikarima, do pronalaženja donatora, pisanja projekta… Dug je put koji smo prešli. Trebalo je nabaviti mnogo boja, četaka, hrane i pića za učesnike, zahvalnice i sve što prati jednu tako zahtevnu organizaciju. Aktivnu podršku pružili su direktorka i nastavnici iz škole, kao što je Dušan Lisica, Radmila Beba Komlenić, Darko Stankov, oba domara škole Dragan Marković i Zoran Rakić – pohvalila je vrednu ekipu nastavnica likovne kulture.

  • MLADI LIKOVNjACI POKAZALI ZAVIDNU UMEŠNOST
    Kolonija je okupila po dva predstavnika iz devet osnovnih škola. Učestvovali su: Lara Adžić i Dunja Blažević uz Natašu Živkov Stojkov („2. oktobar”), Dimitrije Kadarjan i Vuk Vorkapić sa nastavnicom Hajnalkom Guljaš („Žarko Zrenjanin”), Anica Grbić i Jelisavka Ljiljak pod rukovodstvom Jelene Vlajić Kapunac („Dositej Obradović”), Ema Rokvić i Elena Marjanski uz podršku Milice Nađalin („Jovan Cvijić”), Matea Balani i Marta Popović uz podršku mentorke Nadice Simjanovski („Servo Mihalj”), Gordana Jambor i Lidija Knežević sa nastavnicom Milicom Bjelanović („9. maj”), Lara Čamber i Višnja Đekić uz podršku Predraga Lojanice („Vuk Karadžić”), Lea Rakin i Vukašin Tasovac sa nastavnicom Rajnom Krulj („Sonja Marinković”) i Nina Vukov i Luka Kresojević uz nastavnicu Natašu Živkov Stojkov („Jovan Jovanović Zmaj”) kao domaćin.