DESETAK DANA OD DOGOVORA U ELEMIRU: UZ POMOĆ KOMPROMISA KRAVE STIŽU DO PAŠNJAKA

Ruta neznatno izmenjena

Od kada su meštani Elemira postigli dogovor o kretanju krava kroz selo, uz posredovanje gradskih čelnika, novih protesta nije bilo, kažu iz elemirske Mesne zajednice (MZ). Početkom sezone ispaše u Elemiru, grupa meštana je, nezadovoljna štetom i prljavim ulicama koje stoka ostavlja za sobom, blokirala deo trase kojom se grla kreću. Nesporazum je dugogodišnji, a veliki protest organizovan je i pre deset godina.

GRLA USMERENA NA ATARSKI PUT
Najveći problem krave su pravile u uskoj Aradačkoj ulici na izlazu iz Elemira, kažu u tamošnjoj Mesnoj zajednici. Zbog nedostatka prostora u poprečnim ulicama, pravilnikom koji je na osnovu gradske Odluke o načinu kretanja domaćih životinja donela MZ, preporučeno je da se stoka kreće najširim ulicama (Žarka Zrenjanina, Zdravka Čelara, Ive Lole Ribara, Proleterska), objašnjava Milan Poučki, predsednik Saveta MZ.
– Najviše prostora ima u glavnim seoskim ulicama. Iako su one najprometnije, zbog širine je najjednostavnije da grla tuda prolaze. Nakon toga su se krave skupljale na kraju sela i poslednjom ulicom zajedno izlazile na pašnjak – kaže Poučki. Prema njegovim rečima, ruta goveda najvećim delom ostaje nepromenjena.
Umesto na pomenutu Aradačku ulicu, grla će od sada biti usmerena na delimično asfaltiran atarski put, zatim će proći pored groblja i pre peskare skrenuti ka pašnjacima, objašnjava Poučki. Dodaje da je propisano da 50 krava prati jedan čobanin, kao i da će vlasnici pomagati u vođenju životinja na ispašu.

UZAJAMNO POŠTOVANJE
Pored blokade puta koja je prethodila dogovoru, ova tema je izazvala polemike i na društvenim mrežama. Građani su na Fejsbuk grupi „Elemir” napisali da je u pitanju višedecenijski problem, istakavši da su se privremena rešenja ranije pokazala kao neodgovarajuća.
– Svako vidi prljave ulice ili uflekan auto, a nema razumevanja ni za ljude koji žive od tih krava, ni konstruktivan predlog i trajno rešenje. Jutarnji prizor zakrčenog saobraćaja, pomahnitalih životinja i patrola policije sa sve kolima marice govori o kakvoj organizaciji je reč – smatra Nikola Maluckov.
Elemirci su se složili da treba poštovati ljude koji žive od stočarstva i zbog poteškoća hranjenja u jaslama, razumeti opredeljenje za pašnjačku ishranu.
– Lepo je kada je selo uredno, sa travnjacima i drvoredima. Poštujem svakoga ko želi da mu ispred kuće bude uredno i čisto, ali isto tako ne treba zanemariti ni stočarsku proizvodnju, jer kada ima stoke u selu, znači da ono živi. Bitno je razumevanje i poštovanje svačijeg rada – poručio je na Fejsbuku Branimir Bošković.

 • GOVEDA MORAJU BITI „NA OKU”
  Kretanja domaćih životinja kroz naseljena mesta i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka propisani su Odlukom Gradske uprave.
  Držaoci životinja dužni su da obezbede da se njihovim kretanjem kroz naselja ne zagađuje okolina, ne oštećuje javna površina, kao i da se ne ugrožavaju i ne uznemiravaju meštani. Kretanje je dozvoljeno samo u pratnji čuvara, a zabranjeno je ostavljanje i zadržavanje domaćih životinja van jasli.
  Ukoliko ne poštuju pravila, pod nadzorom Komunalne inspekcije vlasnici mogu biti sankcionisani kaznom od 10.000 dinara, navodi se u dokumentu.

 

 • U TOMAŠEVCU BEZ PROBLEMA
  Iako već dve godine svoje krave ne tera na ispašu, sekretar Udruženja stočara Tomaševac, Nenad Bogdanov, kaže da stočari iz ovog mesta nemaju nikakvih problema sa komšijama.
  – Kroz selo prolaze četiri krda. Ne postoji ustaljena ruta, već se vode po navici. Vlasnici krajem marta unajmljuju čobane koji znaju gde koji deo sela izlazi na ispašu – kaže Bogdanov. Stočari koji drže veći broj krava unajmljuju jednog pastira za svoja grla, dok oni koji imaju manje goveda udruženi formiraju veliko stado i zajedno angažuju čuvara koji kupi krave po selu, objašnjava naš sagovornik.

J. Šormaz