„DIKSILEND” BEND NAGRAĐEN NA TAKMIČENJU U POLJSKOJ

Mlad sastav zauzeo drugo mesto

Na 24. Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara u Lobezu (Poljska) „Diksilend” bend Muzičke škole „Josif Marinković”, pod rukovodstvom profesora Branislava Gagića, osvojio je drugu nagradu u kategoriji do 26 godina starosti.
Učestvovalo je 68 ansambala, oko 700 učesnika iz 16 država. Iz Srbije se predstavio samo zrenjaninski orkestar. Ove godine takmičenje je održano u onlajn formatu.
– Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih festivala takmičarskog karaktera u Evropi za duvače, na kojem su nastupili orkestri, ne samo iz Evrope, već i sa drugih kontinenata. Poziv sam dobio 2019. godine u septembru, kad sam učestvovao kao predstavnik Srbije i bivših jugoslovenskih republika na međunarodnoj konferenciji WASBE-a (Svetske asocijacije duvačkih orkestara) i kao član internacionalnog žirija. To je jedan od razloga zbog čega je veoma bitno učestvovati u radu takvih skupova – ističe Branislav Gagić.
– Naš ansambl je mlad, osnovan 2020. godine i u ovom sastavu već je svirao na više koncerata, kao i na „Begej festu” – međunarodnom takmičenju duvačkih orkestara gde je ostvario izuzetan rezultat – prvu nagradu i Gran pri. Ovog puta smo dokazali kvalitet na prestižnom takmičenju, između 68 orkestara, i izuzetno sam ponosan na svakog člana benda.
Članovi ansambla su Aleksandar Branković i Vladan Kulinović (truba), Nikola Stojković (klarinet), Vuk Mijatić (bas trombon) Vladimir Aleksić i Vuk Simić (trombon) Doroteja Ćirić (klavir), Jantje Evert (bubnjevi) i Mihailo Prokić (perkusije).
M. Malbaški