DO KRAJA GODINE NOVA INFRASTRUKTURA U PET GRADSKIH NASELJA

Zrenjaninska voda od posebnog značaja za državnu vlast

Nakon završene rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Ruža Šulman, trenutno su u toku radovi u Šumici, čime se nastavlja postavljanje novih polietilenskih cevi u pet gradskih naselja. U zamenu će se ukupno uložiti 580 miliona dinara, a fokus je stavljen na mesne zajednice sa najstarijom infrastrukturom.
Blizu 520 miliona odvojila je Vlada, a dodatnih 60 uložila je Pokrajina, istakao je gradonačelnik Simo Salapura u sredu prilikom obilaska radova u Prizrenskoj ulici.
On je podsetio da se nakon potpisivanja ugovora sa investitorom u Vladi Srbije očekuje da će Zrenjanincima u prvom kvartalu 2024. biti isporučena zdrava pijaća voda.
– Imali smo neodgovornog investitora, ali sa druge strane imamo odgovornu Vladu koja je među svoje prioritete stavila rešavanje ovog višedecenijskog problema. Na prošlonedeljnoj sednici ovaj projekat okarakterisan je kao od posebnog značaja za Srbiju. Verujemo da će to doprineti da se ovaj posao završi – kaže Salapura.

Kako iz JKP „Vodovod i kanalizacija” objašnjavaju, do kraja godine planira se finaliziranje radova u preostale tri mesne zajednice (Mala Amerika, Karađorđev trg i Centar). Time će se završiti prva faza projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 19 kilometara.
– Uz to će se u svakom naselju obnoviti do pet kilometara sekundarne mreže koja vodi od glavnog voda do objekata korisnika. Na primer, u Šumici će se zameniti 3,5 km mreže i pored toga pet kilometara priključaka. U sedam ulica u ovom naselju biće povezano 300 objekata – kaže Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja „Vodovoda”.
Takođe, ugradiće se sekcioni zatvarači na krakovima mreže što će omogućiti da u budućnosti prilikom intervencija ne dolazi do isključenja kompletnog naselja, već samo onog dela u neposrednoj blizini kvara.
– Instaliraćemo i 20 podzemnih hidranata za efikasnije ispiranje vodovodne mreže i za gašenje mogućih požara – naveo je Gajin. Ukazao je na to da će se zamenom cevi koje su stare više od 50 godina eliminisati gubici vode u mreži.

J. Šormaz

CISTERNE NA TRGOVIMA
U avgustu će sugrađanima moći iskoristiti tri vozila sa rezervoarima sa pijaćom vodom, zapremine 14.000 litara. JKP „Čistoća i zelenilo” raspolagaće rezervoarom od 5.000 litara, nabavljene su dve pokretne prikolice kapaciteta 500 litara. Zahvaljujući projektima prekogranične saradnje za vanredne situacije Zrenjanin će dobiti kamion od 8.000 litara za zdravu pijaću vodu, najavio je gradonačelnik. U toku „Dana piva” cisterne će biti postavljene na Žitnom trgu i ispred gradske kuće.