DOBRICA BRDARIĆ, DIREKTOR DOMA UČENIKA, O USLOVIMA I PLANOVIMA

Potreba za smeštajem postaje sve veća

Oštećeni krov Doma učenika „Angelina Kojić Gina” saniran je prošle godine. Pokrivač je zamenjen biber crepom, postavljene su nove grede, kao i kompletna izolacija. Projekat, čija je vrednost oko 6 miliona dinara, finansirao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a obnova je realizovana uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže Dobrica Brdarić, direktor Doma učenika.

OČEKUJU NOVA ULAGANJA
– Na zadovoljstvo korisnika i zaposlenih ovom investicijom rešen je problem sa prokišnjavanjem u delu hodnika i atrijuma, koji se ponavljao sa svakom većom kišom. Na sreću, sobe su ostale suve – objašnjava direktor.
Dom učenika se i ove godine prijavio na dva konkursa, koje je raspisao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. U nameri da renoviraju gipsane ploče u novom delu zgrade, aplicirali su za sredstva za tekuće održavanje. Pomoć su potražili i u pripremi za obnavljanje sertifikata i ISO standarda, koji omogućavaju pripremu hrane.

– Naša kuhinja je u sistemu dugo godina. Pošto smo registrovani i kao hostel, to nam omogućava da izdajemo sobe i ponudimo pun pansion gostima. Restoran obezbeđuje hranu za studente, a kuvamo i za dnevne boravke u 12 osnovnih škola – ističe direktor.
Kako kaže, sobe izdaju samo kada učenici nisu tu (preko letnjeg i zimskog raspusta i vikendom), što je regulisano i ugovorom.

PROŠIRENJE KAPACITETA
Prema njegovim rečima, zbog pandemije u prethodnom periodu nisu imali puno gostiju, a u maju očekuju učesnike 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV), čiji će Zrenjanin biti domaćin.
– Organizatoru ćemo staviti pun kapacitet na raspolaganje. Imamo goste kada se u gradu organizuju kulturne i sportske manifestacije u dogovoru sa Gradom i Sportskim savezom – objašnjava Brdarić.
Kako primećuje, srednje škole u Zrenjaninu interesantne su za decu iz okolnih opština. Svake godine na konkurs se javi više dece nego što ima mesta, a više od pedeset njih završi ispod crte. Iz tog razloga razmatra se mogućnost proširenje kapaciteta, dodaje on.
– U narednom periodu radićemo na pronalasku rešenja. Razmišljamo o dogradnji, ali pošto smo ograničeni prostorom moramo imati i druge opcije – kaže Brdarić.

O ovoj mogućnosti diskutovalo se prilikom posete Žolta Sakalaša, pokrajinskog sekretara za obrazovanje i njegovog zamenika Milana Kovačevića, koji su posetili Dom učenika i obišli završene radove u petak, 11. februara. Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Simo Salapura, Janoš Puškaš, direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine i Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat. Obilazak svih segmenata objekta završen je u potkrovlju, gde je, nakon sanacije krova, osmišljen i opremljen novi prostor, namenjen slobodnim aktivnostima učenika.

J. Šormaz
Foto: Grad Zrenjanin

  • PONOVNO POSTAVLJANJE SOLARNIH PANELA
    Na Domu učenika „Angelina Kojić Gina” postoje dva sistema solarnih panela. Jedan služi za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, a drugi za dogrevanje tople vode. Treći sistem bio je postavljen na zgradu koja je pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali je skinut zbog problema sa krovnom konstrukcijom, podsećaju iz Doma učenika.
    – Trenutno smo u fazi pregovora o relociranju sa Institutom „Mihajlo Pupin”, koji je panele postavio. Nećemo ih vratiti na staru lokaciju, a statičari iz Instituta su predložili drugo mesto. Oni su trenutno propisno lagerovani u Domu učenika – objašnjava Brdarić.