DR NINOSLAV KAČARIĆ O OBNOVI KAPELE NA GRADNULIČKOM GROBLJU

Nesebičnim prilozima omogućena sanacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su 26. jula praznik Svetog arhangela Gavrila, što je ujedno i hramovna slava novoobnovljene kapele na Gradnuličkom groblju.
Sveti arhangel Gavrilo je blagovestitelj tajni Božijih, a posebno tajne rođenja Gospoda Isusa Hrista, koju je blagovestio Presvetoj Bogorodici pre njenog bezgrešnog začeća. Izobražava se sa zapaljenim fenjerom u desnoj, a u levoj ruci sa ogledalom od zelenog kamena jaspisa, što označava premudrost Božiju kao tajnu sakrivenu.
Čestitajući veliki praznik – slavu hrama – kapele na Gradnuličkom groblju, osetimo blagodat i milost nebeskih pokrovitelja naših, koji vekovima ovde nadahnjuju sve verne koji im sa ljubavlju i molitvama pribegavaju, i ispraćaju na večni put naše najmilije.
Ovo zdanje podignuto je 1906. godine, i zadužbina je Nike i Mile Ružić. Usled loših vremenskih prilika i uslova, kapela je bila u jako lošem stanju i bila joj je potrebna generalna obnova, kojoj smo pristupili sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa banatskog G. Nikanora, februara 2020. godine.
Dr Ninoslav Kačarić

Opširnije u štampanom izdanju