DRUGA TRIBINA O PROMENI IMENA GRADA ODRŽANA NA SIMBOLIČAN DATUM: Na Zrenjanincima je da pristanu ili ne pristanu

Ovde se samo radi o tome da se ode u desno, radi se o agresivnom pomodarstvu i malograđanštini, nadam se da će Zrenjanin ostati to što jeste. Mislim da smo svi ovde ozebli, što je dobro, jer mi ovo izgleda kao zbor birača u Farkaždinu u nezagrejanoj bioskopskoj sali, ali nešto mora da se otrpi – poručio je novinar Ljubomir Živkov na tribini „Da Zrenjanin ostane Zrenajnin – stop revizionizmu“ održanoj juče, 27. marta u Kulturnom centru.

Kako je i primetio, velika sala Kulturnog centra bila je hladna, ali gotovo puna. Moderatorka, rediteljka Minja Bogavac započela je razgovor sa učesnicima tribine pitanjem o značaju 27. marta.

Sećam se da je u vreme moje mladosti to bio datum koji se proslavljao kao značajan, kada je građanstvo pokazalo kičmu i hrabrost protestujući direktno protiv nadirućeg fašizma. Neposredni povod protesta je bilo potpisivanje Trojnog pakta, gde su predstavnici Jugoslavije prišli fašističkom udruživanju. Taj dan se danas ne proslavlja kao čin hrabrosti, nego prolazi neprimećen i toga se stidim – izjavio je reditelj Želimir Žilnik.

Istoričar Srđan Milošević rekao je da pojedina tumačenja 27. marta nose sa sobom sloj cinizma.

Često se govori da je 27. marta nepotrebno provocirana jedna od najmoćnijih zemalja tadašnje Evrope i da je to pokrenulo talas velikih žrtava. Međutim, žrtve su bile i 1804. i 1914. i 1918, što se smatraju velikim i svetlim trenucima, ali baš onaj kada su se komunisti pojavili kao nosioci tog oslobodilačkog duha, onda je problematčno što se mala zemlja suprotstavila moćnom džinu koji je marširao na Evropu.

IMG_20180327_184651

Reditelj Želimir Žilnik smatra da se naša zemlja kreće ka autoritarnom režimu koji nastoji da ukine Skupštinu, a da se iz te perspektive može posmatrati i inicijativa za promenu imena grada.

Možda idemo ka kraljevini, ali sačekajmo da vidimo koju ćemo dinastiju uzeti. Možda su Obrenovići našoj današnjoj političkoj eliti i bliži nego Karađorđevići. Možda ovaj grad ne treba da se zove Petrovgrad nego Milošgrad! Ili ćemo se vratiti Nemanjićima, pa što se ovaj grad ne bi zvao Nemanjićgrad?

Na pitanje o mogućem referendumu o promeni imena grada, pisac i muzičar Marko Šelić – Marčelo upozorio je na moguće zloupotrebe.

Najlogičnije je pitati građane, ali pod kojim uslovima bi se referendum odvijao? Moglo bi da vam se desi da vam grad nasele novi Zrenjaninci ili da dobijete lažnu opoziciju. Hoćemo li dozvoliti da se preigravaju na nama – to je suštinsko pitanje za vas, mi smo ovde da pružimo podršku, ali ne može se biti veći Zrenjaninac od Zrenjaninaca, prema tome, sve će se ovo završiti tako što vi pristanete ili ne pristanete.

Pitanje o promeni imena grada neodvojivo je od ostalih problema u Zrenjaninu, smatra aktivista Novog optimizma Vlatko Sekulović.

Mnogi komentarišu – zašto se ne razmišlja o fabrici vode, o toplani, o propalim firmama, itd. Ime našeg garda simbolizuje sve te probleme što nam se događaju. Ako nam promene ime, znači da smo im dali legitimitet da urade šta god žele sa nama. To nećemo dozvoliti.

Na drugoj tribini Novog optimizma govorili su Želimir Žilnik, Marko Šelić – Marčelo, Ljubomir Živkov, Srđan Milošević, Vlatko Sekulović, politikolog Duško Radosavljević i profesor Zlatko Jelisavac.

M.Maričić

IMG_20180327_193253