EDIȚIA A II-A A FESTIVALULUI DE TEATRU ÎN LIMBA ROMÂNĂ „ARLECHIN 2015“

Sărbătoarea copilăriei și a tinereți pe scena torăceană
slika za tekst 1 2 novembarSâmbătă, 31 octombrie, în sala arhiplină a căminului cultural din Torac a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru în Limba Română pentru Copii şi Tineret ,,Arlechin“, organizat de Asociaţia ,,Copii din Torac“.
Evenimentul s-a bucurat de sprijin financiar din partea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia şi de susţinerea Comunităţii Locale Torac, Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici Bocăluţ“, Teatrului ,,Junior“ din Târgovişte, România, Şcolii Generale ,,George Coşbuc“ din Torac şi, nu în ultimul rând, a hamburgheriei ,,Sf. Valentin“ din Torac.
Ghidaţi de experienţa primei ediţii, organizatorii au reuşit în acest an să reunească într-o singură zi aproape 200 de copii şi tineri din Ecica, Petrovasâla, Nicolinţ, Coştei, Sân-Mihai, Vârşeţ şi Torac, instruiţi de peste 30 de coordonatori artistici care au pregătit opt ore de spectacol dens, de calitate.
Programul festivalului s-a derulat în cadrul mai multor secţiuni şi anume: patru secţiuni de recitare – poezie în limba literară (grădiniţă, clasele I-IV, V-VIII şi liceu), recitare poezie în grai bănăţean şi trupe de teatru. Programul a fost prezentat de doi tineri torăceni: Cornel Mili, deja cunoscut în domeniul actoriei la românii din Voivodina şi Dolores Petrovici, actriţă în devenire şi solistă vocală care demult a cucerit cu vocea publicul la festivaluri, concerte şi alte manifestări.
La inaugurarea festivalului ,,Arlechin“, s-a adresat Nataša Mili Jovanović, preşedinta Asociaţiei „Copii din Torac“, iar cinstea de a inaugura festivalul a revenit lui Tudorel Raşa, în calitate de reprezentant al Consiliului Naţional al Românilor.
Concurenţii au fost apreciaţi de juriu în componenţa Cornelia Iordache, preşedinte, Victor Mihalache şi Rodica Petrovici, membri.
Primii care au urcat pe scenă au fost cei mai simpatici: Laura Maria Ocolişan din Torac şi Angelina Dan din Ecica, ambele fiind laureate la secţiunea de recitare în limba literară – grădiniţă. Au urmat în jur de 20 elevi ai şcolilor generale, ca după aceea să se prezinte şi liceenii. La această categorie, juriul a avut sarcina grea de a alege laureatele, în concurs prezentându-se şapte tinere, foarte bine pregătite. Toate au cucerit premii, juriul acordând chiar trei premii întâi. La trupele de teatru situaţia a fost asemănătoare, toate cele şate spectacole fiind premiate, dar totodată clasificate după premii.
Trofeul festivalului, unic pentru toate categoriile, în acest an a fost cucerit de Elena Mohan din Vârşeţ care a recitat poezia ,,Îi rugă iar“ de Dorina Şovre, în cadrul secţiunii de recitare a poeziilor scrise în grai bănăţean (prof. coordonator Romanţa Vărădean).
Revista ,,Tinereţea“ urmăreşte activitatea acestor tineri şi îi susţine în toate demersurile pe care şi le propun. În acest sens, laureaţii de la ciclul V-VIII se vor bucura de abonament gratuit pe un an la ,,Tinereţea“, iar trupele de teatru deţinătoare ale premiului întâi şi elevele cărora le-au fost acordate premii speciale au intrat în posesia pachetelor de cărţi editate şi oferite de C.P.E. ,,Libertatea“.
Înaintea decernării premiilor, organizatorii au prilejuit şi un spectacol de gală la care au participat copii şi tineri din Torac şi Torda. Programul s-a desfăşurat în sârbă şi maghiară. Nu în ultimul rând, invitaţii speciali Elena Molea din Caransebeş şi Radu Iordache din Târgovişte au recitat şi cântat publiclului din sala arhiplină.
A fost o sărbătoare a tinereţii, a copilăriei. S-a dovedit, încă o dată, că tinerii sunt interesaţi de actul cultural şi de perpetuarea valorilor culturale româneşti în Voivodina. Felicitări tuturor celor implicaţi la realizarea acestui eveniment. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea ediţie.
Mircea LELEA