EKONOMSKI STRUČNJACI O FABRICI GUMA

„Linglong” će ubrzati razvoj Zrenjanina

Dolazak stranih investitora u Srbiju je značajan jer oni donose nove tehnologije i tržišta, a osim toga, nova postrojenja indirektno uvećavaju razvoj lokalnih uslužnih delatnosti, navode direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.
Oni smatraju da će dolazak „Linglonga” i otvaranje savremene fabrika autoguma u Zrenjaninu značajno uticati na rast bruto domaćeg proizvoda Srbije.
Miladin Kovačević kaže da će investicija kineske kompanije pojačati makroekonomske performanse Srbije, a preko njih i rejting zemlje na finansijskim tržištima. Najglašava i velike ekonomske benefite za stanovnike Zrenjanina.
– Glavne koristi jesu zapošljavanje velikog broja ljudi i podizanje standarda građana. Tu je i gradnja stanova za zaposlene, zatim isplata 1.200 plata, što će se direktno odraziti i na povećanje prihoda lokalne samouprave kroz porez na dohodak i porez na imovinu – ističe Kovačević. On smatra da su tačne prognoze da će se u budžet Srbije i Zrenjanina od kineske fabrike slivati više od 630 miliona dinara, i da je reč o prihodu koji će se uvećavati. Direktor Zavoda za statistiku takođe navodi da stranci nemaju preimućstvo u odnosu na domaće investitore.
L. Z.

Opširnije u štampanom izdanju