ELVIRA KOVAČ, POTPREDSEDNICA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Ostajemo partner naprednjaka i ubuduće

Od svih lista za predstojeće parlamentarne izbore najviše kandidata za poslanike (blizu 30) iz srednjeg Banata predvideo je „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”. Predvodi ih Elvira Kovač, diplomirana ekonomistkinja iz Zrenjanina, koja na listi SVM-a zauzima visoko drugo mesto. Od sredine 2007. godine ona je poslanica u Narodnoj skupštini i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE). Nedavno je postala potpredsednica ovog tela.
Koje su Vaše dužnosti na novoj funkciji u PSSE?
– Skupština Srbije ima više stalnih delegacija u raznim telima (Savet Evrope, OEBS, NATO, Mediteran), a stalna delegacija u PSSE je jedna od najznačajnijih. Izbor za potpredsednicu je, svakako, izuzetno velika čast, ali i iznenađenje. Doživljavam ga kao priznanje za dosadašnji rad. Skupština Srbije za tu poziciju uvek predlaže šefa delegacije, ili nekog iz najveće poslaničke grupe. Ovoga puta su se svi složili da to budem ja. Bila sam uvek aktivna u Strazburu jer smatram da, ako smo već tamo, treba da govorimo i učestvujemo na sednicama. Radiću na tome da se više pažnje posveti tzv. tradicionalnim nacionalnim manjinama, kao što smo to uspeli sa jednim izveštajem pre par godina. Vrlo je bitno da pratimo primenu Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina.

Da li smo bliže ili dalje Evropskoj uniji i kako aktuelni događaji utiču na pridruživanje EU?
– Da li je Srbija mogla da iskaže drugačiji stav povodom ukrajinske krize? Mogla je, naravno, ali je pitanje cene koju bismo platili. U međunarodnim odnosima jedna od teorija koja se primenjuje na male zemlje je teorija ćutanja, u situacijama kada je rizično zauzeti bilo kakav stav. Naš je bio da ćemo podržati glasanja u međunarodnim forumima kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, a da se nećemo pridruživati, kada su u pitanju sankcije Rusiji.
Srbija nije izabrala ćutanje, i u Zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost u 15 tačaka, obrazložila je izbalansiranu odluku. Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta, ali u situaciji kada zavisimo od ruskih energenata, stav je da ne treba ići u sukob sa Rusijom. Treba rešiti nemoguću jednačinu, pomiriti nepomirljivo: naše snabdevanje energijom je zavisno od Rusije, istovremeno je EU ubedljivo najveći trgovinski partner i donator. Rusija očekuje lojalnost od partnera koji dobijaju ruski gas uz popust, a sa druge strane EU očekuje od pristupnog kandidata da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom. Jasno je da važni činioci međunarodne politike nisu bili zadovoljni prvim stavom Srbije o rusko-ukrajinskoj krizi, pa su izvršili pritisak na rukovodstvo države da ga promeni, što je, učinjeno prihvatanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama.
Kako ocenjujete ovogodišnje izbore? Na čemu će insistirati SVM u kampanji?
– Rat u Ukrajini bacio je u drugi plan izbornu kampanju u Srbiji, koja je kraća nego ikada, ali i znatno drugačija u odnosu na prvobitne planove. Od kako je počela ruska invazija, planeta je u vanrednom stanju. Pratimo analize koliko bi borbe mogle da traju i kako utiču na globalnu bezbednost, pre svega na tržište energenata i ekonomsku stabilnost. U takvim okolnostima ni izborna kampanja ne može biti uobičajena. U ovakvim trenucima važna je sposobnost vođstva i podnošenja tereta.
Savez vojvođanskih Mađara je samostalna politička snaga, dosledno vođena načelom da je jačanje samopoštovanja zalog uspešnog razvoja i izgradnje naše zajednice. Naš izborni program predstavlja kontinuitet zalaganja za očuvanje identiteta, služenje zajednici, za prosperitet domovine i posebno, jačanje mađarsko-srpskih odnosa.
Da li će i posle aprilskih izbora Srpska napredna stranka ostati strateški partner Saveza vojvođanskih Mađara?
– Da. Čvrsto verujem da će to ostati tako i da je to u obostranom interesu. Naime, mi uvek nakon izbora sklapamo politička partnerstva koja nam obezbeđuju direktno učešće u procesu donošenja političkih odluka kako bismo realizovali ciljeve navedene u izbornom programu.

Miroslava Malbaški

Foto: Maria Palkovič