EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE: Javiti se na vreme

Svaka žena bi trebalo minimalno jednom godišnje da obavi redovan ginekološki pregled, kao i da se odazove pozivu Nacionalnog programa skrininga raka grlića materice, kako bi se ova bolest na vreme otkrila jer kada se pojave simptomi, onda je rak grlića materice već u uznapredovalom stadijumu – poručila je danas dr Ružica Omaljev, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

Rak grlića materice je u samom je vrhu među uzrocima oboljevanja i umiranja žena u našoj populaciji. Kako navodi Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravljeDr Milan Jovanović Batut“, u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta ova bolest je praktično iskorenjena i pripada istoriji medicine. To je postignuto opštim društvenim naporom, masovnim organizovanim programima prevencije. Dr Ružica Omaljev je izjavila da se u Srbiji godišnje otkrije 1.300 žena obolelih od raka grlića materice, a od među njima 500 ne uspe da izbori bitku sa ovim oboljenjem.

Najbitnije da se pacijentkinje odazovu pozivu Savetovališta za žene Doma zdravlja, koje je u Nacionalnom programu skrininga raka grlića materice. Pregled je bezbolan i relativno brzo traje, a time se oboljenje otkriva na vreme, pa se onda može izlečiti. Skrining obuhvata preglede žena između 25. i 64. godine. Ukoliko žene nisu u mogućnosti da se jave po pozivu koji dobiju, pregled se čak može i odložiti, Savetovalište za žene se maksimalno trudi da izaše u susret svakoj pacijentkinji. Savetovalište dalje nama u Bolnici šalje pacijentkinje – kazala je dr Omaljev. Dodala je da se žene u Srbiji ne odazivaju redovno na ginekološke preglede, kao i da odziv na skrining nije baš adekvatan. Prema podacima Kancelarije za skrining raka, pozivima za preglede zrenjaninskog Savetovališta za žene 2016. godine odazvalo se manje od polovine sugrađanki koje su pozvane – 46,12 odsto.

M. Maričić

Foto: Zoran Međo

Opširnije u štampanom izdanju