FABRIKA VODE – ČIJA ĆE BITI, KAKO JE KUPITI, ZA KOLIKO NOVCA GRAĐANA?

Rešenje je „nadohvat ruke”

Kako saznajemo, eksperti koje je angažovala republička Vlada, u intenzivnom su kontaktu sa gradskom administracijom radi nalaženja rešenja za pravni status zrenjaninske fabrike vode, izgrađene pre pola godine u blizini izvorišta gradskog vodovoda na Mihajlovačkom drumu.
Radi se o potrazi za – kako se to moderno kaže – modalitetom, po kom će postrojenje koje je izgradio konzorcijum, a čine ga italijanska kompanja „Zilio”, domaća filijala „Zilio” DOO i „Sinerteh”, na čijem je čelu Nenad Obradović, preći u javnu svojinu Grada Zrenjanina. Poznato je da je premijerka Ana Brnabić, pre mesec dana, ukazala da je rešenje, po kom će iz postrojenja, koje je izgradila i kojim raspolaže privatna kompanija, poteći voda u javnu mrežu, leži u tome da Grad Zrenjanin preuzme fabriku u vlasništvo. Problem je opisala kao „nesnalaženje u začkoljicama”.
– Mogu jedino da se saglasim sa ovim pokušajem. Koliko sam upoznat sa našim pozitivnim propisima, došlo bi do neposredne pogodbe između Grada i konzorcijuma. U tome bi značajnu ulogu trebalo da imaju konsultantske firme i Poreska uprava, koja bi dala svoju reč o vrednosti kompletnog preuzimanja fabrike u javno vasništvo Grada – izjavio je u sredu za „Zrenjanin” Ivan Dević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”.
– Radi se o prevođenju cele stvari sa terena Zakona o komunalnim delatnostima na Zakon o javnim nabavkama. Formiranje novog javnog preduzeća u tom slučaju bilo bi realna opcija… Kao neko ko rukovodi javnim preduzećem zaduženim za vodosnabdevanje, nadam se da će biti pronađen način da se ovo uradi u razumnom roku. Razume se, sve bi moralo da bude praćeno pozitivnim mišljenjem zdravstvenih vlasti – rekao je Ivan Dević.
Istog dana pribavili smo i izjavu Nenada Obradovića, prvog čoveka konzorcijuma koji je izgradio postrojenje:
– Fabrika je tehnički besprekorna, sposobna da proizvodi kvalitetnu pijaću vodu u traženim količinama. Načelno, saglasni smo sa idejom o prelasku fabrike u javnu svojinu – vlasništvo Grada. Kada ste dovedeni u poziciju „ni napred ni nazad”, morate pristati i na iznuđena rešenja. Konzorcijum je još 12. februara dostavio predlog memoranduma o razumevanju Gradskoj upravi, pa očekujem da pravni i finansijski eksperti urade svoj posao. I Vlada će dati svoju reč. Imam pozitivan utisak o naporima gradonačelnika Zrenjanina da se ovaj problem reši. Uložili smo ozbiljan novac, više od osam miliona evra, u šta je ušao i kredit „Erste banke”, i trošak od oko 700 hiljada evra, nastao od oktobra, kada je fabrika prestala sa radom do početka marta – kaže Obradović.
Obradović je ponovio da je fabrika tehnički savršena i da proizvodi kvalitetnu pijaću vodu, više od 200 litara u sekundi.

M. Stojin