FABRIKA VODE: Prve isporuke do kraja meseca

Po drugi put za pet dana, gradonačelnik Čedomir Janjić danas je ponovo, u pratnji nekoliko odbornika pozicije i opozicije, posetio fabriku vode na Mihajlovačkom putu. O rešavanju problema zbog kojih je obustavljena prerada vode u fabrici koju je izgradio konzorcijum „Sinerteh“, javnost je obavestio prvi čovek konzorcijuma Nenad Obradović.
– Proces prečišćavanja vode je izmenjen. Umesto tri hemikalije, u pred-tretmanu sad ćemo koristiti jednu, radi se o polimernom jedinjenju aluminijuma što će otkloniti nezgodu zbog koje smo proletos obustavili isporuku prečišćene vode. Oko 23. jula trebalo bi da stignu rezervni delovi, što će osposobiti inače osetljiv proces reverzne osmoze i omogućiti nam da u potpunosti saniramo postrojenje – istakao je Obradović.


– Nažalost, morali smo neplanirano da naručimo i dve pumpe velike snage koje su nam „otišle“ zbog rada „kreni- stani“. Do kraja meseca u javnu mrežu biće pušteno 35 do 40 procenata prečišćene vode. Dakle, voda još neće biti kompletno ispravna, ali će njen kvalitet biti bitno poboljšan – najavio je Obradović.
U odgovoru na novinarsko pitanje Obradović je saopštio da je postignut sporazum sa izraelskim inženjering-konzorcijumom „Rimon – Avital“, koji će na osnovu finansijske i tehničke pomoći imati 50-procentni udeo u konzorcijumu koji upravlja postrojenjem. Radi se o kompanijama koje su već duži niz godina prisutne u našoj zemlji. I „Erste banka“ koja nas prati i država Srbija izvešteni su o vlasničkoj promeni koja sledi – saopštio je Nenad Obradović.

M.S.