FAKULTATIVNA NASTAVA O ODBRANI I BEZBEDNOSTI ZA MATURANTE SREDNJIH ŠKOLA

Znanje i o civilnoj zaštiti

U srednjem Banatu, u 65 odeljenja u 11 srednjih škola ima 1.410 đaka završnih razreda. Oni na času razrednog starešine, od prošlog ponedeljka, slušaju predmet o odbrani i bezbednosti. Nastava je fakultativna, na osnovnu dogovora dva ministarstva – odbrane i prosvete. Organizacija nastave je poverena Centru Ministarstva odbrane Zrenjanin za Srednji Banat, a konsultanti na časovima su oficiri iz Ministarstva odbrane. Tamo gde je potrebno, angažovaće se i rezervne vojne starešine. Predviđeno je da učenici posete tehničko–taktički zbor koji organizuje najbliža jedinica Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i rezervne vojne starešine.
– Oblast odbrane je u obrazovnom sistemu Republike Srbije dugo zanemarivana. Neophodno je, međutim, da se svi građani koji mogu da reaguju u slučaju vanrednih situacija obučavaju kako bi stekli znanja i veštine potrebne za odbranu zemlje – istakao je major Vlastimir Radivojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane Zrenjanin.
Tako se, posle 27 godina pauze, u srednjim školama ponovo obrađuju teme iz oblasti odbrane i bezbednosti. Nastava je predviđena za đake završnih razreda, a održava se na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, kao i inicijative Ministarstva odbrane i dogovora sa Ministarstvom prosvete za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem.

M. B.

Opširnije u štampanom izdanju