FESTIVAL TRADICIONALNIH INSTRUMENATA ,,ROG BANATA“: Čuvari zaboravljenog etno-zvuka

Udruženje građana ,,Banatske gajde“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, organizovalo je u petak, 14. septembra, prvi Festival tradicionalnih instrumenata ,,Rog Banata“.

FB_IMG_1537091476065

Nastupili su čuvari zaboravljenog etno-zvuka. Od instrumenata najzastupljenije su bile gajde (srpske troglasne i mađarske gajde), a čuli su se i kaval, panova frula, lička samica, drombulje i citra. Najveću pažnju posetilaca privukao je tradicionalni mađarski instrument – vrteća lauta ili njenjere,  na zapadu poznat kao hardi gardi, na kojem je svirao Janoš Vrabel iz Čoke.

O cilju Festivala, za koji se nada da će prerasti u tradiciju, govorio je organizator manifestacije, predsednik Udruženja građana ,,Banatske gajde“ i dugogodišnji virtuoz na ovom instrumentu Vanja Ilijev.

– Ovo je prvi festival ovakvog tipa ne samo u našem gradu, već i u Vojvodini. Osmislili smo ga tako da predstavimo sve tradicionalne instrumente ovog podneblja. Pored instrumenata koje su koristili Srbi starosedeoci, ali i kolonisti, prikazali smo i muzičke instrumente drugih naroda koji ovde žive poput Mađara, Rumuna, Rusina, Slovaka. Tradicionalni instrumenti i arhaični etno-zvuk biju bitku sa savremenim tehnikama i novim, muzičkim pravcima. Namera ovog Festivala je upravo da mladima, ali i svim zainteresovanima, pokažemo kako zvuče i izgledaju ovi drevni čuvari tradicije – ispričao je Ilijev.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je pre Festivala ugostio sve učesnike i istakao značaj ovog projekta za Grad.

Takođe, pre nastupa izvođača, u holu Kulturnog centra održana je jednočasovna radionica na kojoj su svi zainteresovani mogli da se upoznaju, neki i da nauče da sviraju na ovim zanimljivim instrumentima. Najzainteresovaniji su bili učenici Muzičke škole ,,Josif Marinković“ koji su iskoristili ovu priliku da nauče nešto novo, ali i obogate već stečena znanja o tradicionalnim instrumentima.

 

M.Malbaški

Foto: Aleksandar Blanuša

FB_IMG_1537091523982

FB_IMG_1537091532022

FB_IMG_1537091484503

FB_IMG_1537091498615

FB_IMG_1537091551228