Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor

Preselecțiile: pe 17 martie la Torac și pe 24 martie la Coștei
Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina va fi organizat anul acesta la Torac pe data de 12 și 13 mai, pe scena mare a Căminului Cultural. Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire informativă a grupului local de organizare a acestui important eveniment. Au fost prezenți Norica Rașa, directoarea Școlii Generale ,,George Coșbuc” din Torac, Filip Baloș, președintele Asociației pentru Artă și Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici Bocăluț”, Todor Doru Ursu, dirijorul orchestrei ,,Lyra”, Lidia Cina, profesoară de muzică, Marina Ursu și Sima Ghereu, cadre didactice și coreografi.
Ședința informativă a fost condusă de Norica Rașa, care i-a informat pe cei prezenți că preselecțiile vor avea loc pe 17 martie la Torac și pe 24 martie la Coștei. Când este vorba de secțiile și activitățile în legătură cu programul cultural, Toracul se va prezenta cu corul școlar, un grup vocal, secția de folclor, cu un montaj folcloric și soliști vocali.
Vor participa copii de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Marina Ursu și Sima Ghereu vor instrui secția de folclor, Lidia Cina va fi responsabiă pentru secția de cor și grupul vocal, iar Todor Ursu și Filip Baloș se vor îngriji de acompaniamentele muzicale pentru toate secțiile. Încăperile școlii vor fi disponibile pentru toate repetițiile. Totodată, în activități vor fi incadrați și profesorii de la școala din Torac, dar și alți săteni, pentru ca festivalului să decurgă cât se poate de bine. Membrii grupului local de organizare au discutatdespre programul cu care torăcenii vor deschide Festivalul Cipiilor și despre dansul și montajul folcloric cu care copii se vor prezenta în concurs. În vizorul discuțiilor au fost și regulamentele care urmează să fie stabilite de comisia artistică privind alegerea pieselor muzicalepentru soliști vocali și care vor fi trimise tuturor școliilor generale din localitățiile unde există școlii cu limba de predare română. În organizarea festivalului vor fi incluși Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Comuna Jitiște, Comunitatea locală Torac și alte instituți.

Florin RAȘA