FIZIČARI OBELEŽILI VEK AJNŠTAJNOVE OPŠTE TEORIJE RELATIVITETA

2-bFizicari obelezili 100 godina Teorije relativnosti PublikaU maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, sinoć je, tačno na 100- godišnjicu formulisanja opšte teorije relativnosti, održano zanimljivo predavanje na temu Ajnštajnovog doprinosa nauci. Predavanje je održao Darko Radovančević, doktorand fizike na Univerzitetu u Nišu, i predsednik Podružnice Društva fizičara Srednjebanatskog okruga.

– Albert Ajnštajn je na teorijskom polju postavio osnove mnogih kasnijih uspeha nauke i tehnike: od prodora u strukturu atoma do osvajanja svemira. Nažalost, malo ljudi zna da su mobilna telefonija i sistem GPS bazirani na razradi njegovih ideja. Ni najnovija otkrića „dubinskog kosmosa“ i teorija o crnoj rupi i starosti svemira čuvenog Stivena Hokinga ne odstupaju od Ajnštajnovih proračuna starih čitav vek – istakao je između ostalog magistar Radovančević.

Predavanje ilustrovano zanimljivim video materijalom i animacijama, okupilo je veći broj profesora fizike iz osnovnih i srednjih škola u Zrenjaninu, kao i učenika Osnovne škole „Drugi oktobar“.

M. S-n.