GALERIJA NA OTVORENOM „PRISTAN” ZAPOČELA RAD PREDSTAVLJEM IZLOŽBE KARIKATURA „ŽIVOT NA RECI”

Energija vode je nešto što nam svima prija

Grafička kuća „Diginet” i Udruženje „Portret” organizovali su Prvu međunarodnu koloniju karikature u Srbiji, koja se održala od 11. do 13. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu. S obzirom na poznate okolnosti, izložba radova održala se tek ove godine, odnosno u sredu, 7. jula, na veoma zanimljivoj lokaciji, uz Begej, čime je iniciran rad Galerije na otvorenom „Pristan”.
U Koloniji je učestvovalo osam eminentnih karikaturista iz Srbije i inostranstva: Milan Alašević (Slovenija), Konstantin Grosu, Ištvan Kelemen (Mađarska), Kire Radenkov, Vladan Nikolić, Nikola Štiklica, Jakša Vlahović i Jugoslav Vlahović.

IZMAŠTAN ŽIVOT
– Umetnici su, u toku trodnevnog boravka, karikaturom odgovorili na temu „Život na reci”. Selektor i koorganizator, likovni pedagog Konstantin Grosu, želeo je da okupljanjem, stvaralaštvom i druženjem karikaturista popularizuje ovaj umetnički izraz i približi ga novim generacijama. Kao rezultat rada i međusobne saradnje na ovoj Koloniji, nastala je pomenuta izložba, koju čine 24 izabrana dela značajne umetničke i kulturne vrednosti – navela je Sandra Banjanin, urednica programa vizuelne umetnosti u Kulturnom centru i član Organizacionog odbora izložbe.
Druga dva člana odbora su Olivera Skoko, istoričarka umetnosti i viši kustos u Narodnom muzeju, i Goran Nešić, vlasnik „Digineta”, čiji tim se pobrinuo za štampanje i postavku radova.
– Podeliću davnašnju želju sa vama, a to je da u mom neposrednom okruženju postoji galerija. Nisam mogla ni da sanjam da će biti na otvorenom i zbog toga sam dodatno uzbuđena i osećam se privilegovano što me je Goran Nešić pozvao da budem deo ove kreativne i ozbiljne priče – rekla je Olivera Skoko.
Iva Isakov

Opširnije u štampanom izdanju