GASTRONOMSKO NADMETANJE „IZAĐI MI NA TEGLU” ODRŽANO PROŠLOG PETKA U ZRENJANINU

„Zlatne koke” spremile najbolji ajvar

Pucketanje cepanica u smederevcima, crvena paprika na vrelim plotnama i veseli žamor učesnika obeležili su početak pete manifestacije „Izađi mi na teglu” koja je krajem prošle nedelje održana u našem gradu. Ajvar je pripremalo 15 ekipa iz Zrenjanina, Mužlje, Orlovata, Lazareva i Banatskog Despotovca. Članovi timova su, osim što su pokazali umeće u pripremi omiljene zimnice, sugrađanima ponudili i druge domaće proizvode, slatke i slane đakonije.
Konkurencija je bila jaka, a o konačnom pobedniku odlučivale su nijanse. Najveću razliku, smatraju stručnjaci, prave začini, ali dodaju da i ljubav i volja utkani u recept vode do pobede. Suština je ipak druženje i razmena recepata, kažu učesnici. U žiriju koji je ocenjivao ajvar bili su pokrajinska poslanica Stojanka Lekić, prehrambeni tehnolog Olgica Velimirov i kuvar Deneš Horvat. Oni su, kažu organizatori, prvo ocenjivali izgled (konzistenciju, odnosno ukuvanost), zatim miris i ukus.
Treće mesto pripalo je ekipi „Banatska kapetanija vitezova”, a Zrenjanin će na finalu u Beogradu (9. oktobra) predstavljati prvoplasirani sastav „Zlatne koke” i vicešampionke „Bagljaške majstorice”. Peto učešće „Majstoricama” je na manifestaciji donelo nagradu. Prema rečima Danice Nedeljković, članice ekipe, priprema ajvara je proces koji traje dva dana. Na jugu Srbije se, ističe naša sagovornica, sprema tako što se paprika peče prethodni dan, a zatim se oljuštena ostavlja da se ocedi preko noći. Sutradan se proces nastavlja kuvanjem, a avar je gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače.
– Kada sam sedamdesetih godina prošlog veka došla u Zrenjanin iz Leskovca, ajvar se ovde retko pripremao. Poznanici su ga uglavnom kupovali, a sada ga skoro svako domaćinstvo priprema – priseća se Danica.
Trećeplasirana ekipa „Banatska kapetanija vitezova” iz Mužlje na svom štandu posetiocima je ponudila i kriške domaćeg hleba namazane mašću i posute alevom paprikom, kao i hleb sa pekmezom.
– Učestvujemo svake godine, a ovo nam je prvi put da smo dobili neko priznanje. Poznajemo mnogo učesnika i uvek se lepo družimo. Svako ima svoju recepturu, a mi smatramo da je važno da ajvar ne bude mnogo mastan i ljut – kažu Mužljanci.
Prošlogodišnji pobednici, „Mala zbornica – kuvari” koju čine učenici ETŠ „Jovan Trajković”, spremali su ajvar i ove godine. Kako kaže Borisav Lović, nastavnik kuvarstva, za pripremu ajvara potreban je timski rad. Paprika se pažljivo bira, detaljno pere i briše, a da bi se izbegla gorčina, peče se na aluminijumskoj foliji.
Osim takmičarskog dela, manifestaciju je upotpunio prateći program. Nastupili su kulturno-umetnička društva „Pionir” i „Đerđef”, Udruženje „Moja Sosa” i orkestar „Bečkerek”. Organizatori su bili Grad Zrenjanin, Turistička organizacija i asocijacija „Bašta mala”.

Jovana Šormaz
Foto: Jovan Drndak Njegović