GIMNAZIJALCI NIŽU USPEHE NA TAKMIČENJIMA: Četiri prva i jedno drugo mesto

Protekli vikend u Zrenjaninskoj gimnaziji bio je u znaku takmičenja. Đaci su ostvarili zapažene rezultate na republičkim tačmičenjima iz istorije i mađarskog jezika kao i na Književnoj olimpijadi.

Tim povodom direktor Škole Milan Radaković održao je prijem, zahvalivši se učenicima i njihovim mentorima na značajnim nagradama koje su osvojili.

Na Republičkom takmičenju iz istorije, koje je održano u Nišu, učenica trećeg razreda Mila Vukobrat osvojila je prvo mesto, a učestvovala je i prošle godine kada je bila prvak Republike. Učenici su imali priliku da posete Nišku tvrđavu i ostale znamenitosti grada, a takmičenje je prošlo u najboljem redu.

– Republičko takmičenje je uvek mnogo teže od ostalih i zahteva viši stepen znanja od srednjoškolskih udžbenika i literature. Obuhvata i opštu kulturu i mnoge druge oblasti pored istorije. Ove godine je bilo poprilično teško, ali je sve dobro prošlo. Zahvalna sam mentoru, profesoru Raki Tomoviću, bez čije stručnosti i pomoći ne bih osvojila prvo mesto – rekla je Mila Vukobrat, ističući da je pored znanja stekla i nove prijatelje.

Takmičenje iz mađarskog jezika održano je protekle subote, 11. maja, u Subotici u gimnaziji za talentovane učenike „Kostolanji”, a učenik prvog razreda David Makan osvojio je prvo mesto. Redovno ga je pripremala profesorica mađarskog jezika i književnosti Kornelija Pap Kapuši koja je i očekivala vrhunske rezultate.

Književna olimpijada – Republičko takmičenje iz književnosti – održava se svake godine u Sremskim Karlovcima. Organizator je Društvo za srpski jezik i književnost i Ministarstvo prosvete. Ekipa Zrenjaninske gimnazije je bila šestočlana. Drugo mesto pripalo je Anđeli Krstić, učenici prvog razreda, dok su prva mesta osvojili Vuk Vujčin, takođe učenik prvog razreda i Teodora Šiklošić, učenica trećeg razreda.

Pored pomenutih učenika učestvovali su i Aleksandar Milošević, Ana Bjelogrlić i Jelena Eremić koji su osvojili po 17 bodova, dok je za plasman bilo potrebno 18 i više bodova od 20 maksimalnih.

Profesorke koje su ih vodile i pripremale su Saša Radošević, Nataša Korovljev i Natalija Ludoški.

– Već treći put učestvujem na Olimpijadi. Ove godine sam osvojila prvo, a prošle godine četvrto mesto. Osim gradiva potrebno je i više znanje i kontinuitet od osnovne škole, a iskustvo pomaže u svakom takmičenju – prenela je utiske Teodora Šiklošić, koja je pored srpskog išla i na takmičenje iz latinskog, a želi da studira neki od filoloških fakulteta.

Za Anđelu Krstić iz Međe takmičenje predstavlja posebno iskustvo koje će pamtiti i drago joj je što je predstavljala Gimnaziju.

– Drago mi je zbog uspeha, ali i onoga što su moji drugari uradili. Smatram da ne bih mogla da uspem bez pomoći profesorke Saše Radošević, kao i bez moje nastavnice Dragane Borić koja mi je predavala u osnovnoj školi – dodala je Anđela Krstić.

M.Malbaški