GIMNAZIJSKI ČAS POSVEĆEN SEĆANJU NA HOLOKAUST: „Svi ljudski životi podjednako vrede“

Sarađujući sa Jevrejskom zajednicom u Zrenjaninu i predsednicom Ljiljanom Popov, već petu godinu za redom đaci Zrenjaninske gimnazije obeležavaju Internacionalni dan sećanja na žrtve Holokausta. To su učinili i ove godine, prigodnim programom koji su izveli juče, 26. februara, u Salonu Narodnog muzeja, a koji su osmislile profesrka srpskog jezika i književnosti Svetlana Todorović Gvozdenović i profesorka sociologije Senka Jankov.

Zrenjaninska gimnazija ovaj dan obeležava u proteklih pet godina i to u okviru sekcije „Društvo u digitalnom oku“, čiji je mentor profesorka Senka Jankov. Treba napomenuti da se učenici naše škole dobrovoljno i veoma predano uključuju u aktivnosti sekcije i da su neki od njihovih rezultata poznati i široj javnosti – kaže profesorka Todorović Gvozdenović.

Program koji su učenici uklopili u formu školskog časa sadržao je tekstove koji govore o strašnom pogromu Jevreja, u istoriji poznatog kao Holokaust.

holokaust tribina 001_resize

Prvi tekst koji su prisutni imali priliku da čuju bila je beseda učenice 4/2 Milice Mojsin, a potom i autentičan tekst o transportovanju Jevreja iz Diseldorfa u Rigu 14. decembra 1941. godine. Više o ovom tekstu rekla nam je profesorka Senka Jankov.

holokaust tribina 002_resize

U pitanju su u stvari dva teksta, dva ugla posmatranja iste situacije. Prvo svedočenje predstavlja iskustvo jednog nemačkog oficira SS trupa, Pola Zalitera koji piše detaljan izveštaj bez primesa empatije i u duhu Hitlerove fašističke ideologije. Paralelno sa ovim izveštajem čuli smo i svedočanstvo Hilde Šerman, mlade žene čija ispovest predstavlja jedini dokaz o strahotama počinjenim nad Jevrejima u tim danima transporta. Ovaj tekst nam je dostupnim učinio Jad Vašem, Internacionalna, memorijalna i obrazovna institucija iz Jerualima – navodi profesorka Jankov.

Tekst su čitali učenici Zrenjaninske gimnazije Milica Damjanović i Strahinja Sarić, dok su u dramskom delu učestvovale učenice: Mara Bibin, Ivana Mutavdžić, Olivera Sekulić i Teodora Šiklošić. Plakat koji prati obeležavanje sećanja na žrtve Holokausta osmislila je učenica Ivana Mutavdžić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

holokaust tribina 005_resize

holokaust tribina 003_resize

holokaust tribina 004_resize