GODIŠNJA SEDNICA SKUPŠTINE CRVENOG KRSTA: Vredni volonteri garantuju za budućnost organizacije

Predstavnicima ustanova, preduzeća i organizacija, kao i pojedincima koji sarađuju sa Crvenim krstom, juče su na godišnjoj sednici Skupštine ove organizacije uručena priznanja. Kolektiv „Zrenjanina“ dobio je medalju Crvenog krsta Srbije, koju je primio glavni i odgovorni urednik i direktor Lista Dalibor Bubnjević. Pored umetničkog programa, formalnog dela zasedanja Skupštine i dodele priznanja, domaćini su podsetili i čime su se sve bavili u toku prošle godine, a u mnogobrojne aktivnosti uložili su preko 38.000 sati rada!

Pored gostiju i članova Crvenog krsta, svečanosti je prisustvovala i delegacija Crvenog krsta iz rumunskog Arada.

Zaposleni i volonteri zrenjaninskog Crvenog krsta su, između ostlaog, organizovali i promovisali akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, tribine i aktivnosti o reproduktivnom i mentalnom zdravlju, bolestima zavisnosti, prevenciji zaraze HIV-om, borbi protiv tuberkuloze, dijabetesa, gojaznosti. Obeležili su i značajne datume – svetski dan davalaca krvi, dan bez duvanskog dima, dan volontera, a takođe su organizovali i mnogobrojne humanitarne akcije prikupljanja i distribucije pomoći ugroženima. Značajan deo aktivnosti Crvenog krsta bio je posvećen i radu Narodne kuhinje, zatim promociji prve pomoći. Na raznim gradskim manifestacijama, ekipe Crvenog krsta pružale su sanitetsko obezbeđenje.

Kako je navela sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta, misija ove kuće jeste da ublaži ljudsku patnju u lokalnoj zajednici, naglasivši da im je veoma značajan rad sa mladima.

– Volonter Crvenog krsta ne sme biti amater, zato oni prolaze kroz ozbiljne obuke. Prezadovoljni smo svojim volonterima i zahvaljujući njima zagarantovana je budućnost ove organizacije. Pored toga, za narednu godinu zacrtali smo veliki, specijalni cilj – da organizujemo svečanu akademiju i objavimo monografiju o Crvenom krstu Zrenjanin povodom obeležavanja 140. godišnjice postojanja. Želimo da opišemo razvoj naše organizacije, uspone i padove, ljude koji su bili njen deo. Predstoji nam obiman istraživački rad, nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo finansijsku podršku ovom projektu – navela je Aleksandra Tanasijević.

Nedelja Crvenog krsta obeležava se od 8. do 15. maja, a tema koju je ove godine odabrala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca jeste „Ljubav“.

 

M.M.

FOTO: Crveni krst Zrenjanin