GORAN AGRAMOVIĆ O FUNKCIONISANjU GRADSKOG I PRIGRADSKOG PREVOZA I UKIDANJU POJEDINIH DEONICA

Promena trasa nakon četiri decenije

 

  • Sledi uvođenje novih gradskih linija, promena trasa i vremena polazaka. Na linijama prema Jaši Tomiću, Sečnju i nekim drugim mestima bićemo prinuđeni da uvedemo kombi vozila – kaže direktor firme „Net bus”

05 - 1a intervju Agramovic

Posle gotovo punih četrdeset godina, uslediće promena strategija javnog prevoza u Zrenjaninu, na osnovu Studije javnog saobraćaja koju je prošle godine pripremio Departman za saobraćaj Tehničkog fakulteta u Novom Sadu. Tim dokumentom predviđeno je poboljšanje gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji Grada. Ovu vest potvrdio nam je Goran Agramović, direktor firme „Net bus”, najavivši da će, već u drugoj polovini februara, doći do uvođenja novih gradskih linija, promene trasa i vremena polazaka, ali i ukidanja pojedinih deonica iz mape gradskog prevoza. O tome, ali i o poslovanju jedinog prevoznika koji pokriva čitav Srednjobanatski okrug, o ekonomskoj isplativosti i zanavljanju voznog parka, razgovaramo sa prvim čovekom „Net busa”, koji rukovodi firmom već punih jedanaest godina.

Hoće li biti promene cene karata?
– U svakom gradu javni saobraćaj funkcioniše po principu pređenih kilometara. Grad raspiše tender, prevoznik vozi po kilometru i grad mu plati. Kod nas to nije slučaj, finansiramo se naplaćivanjem karata. U ovoj godini svakako će doći do promene strategije u gradskom prevozu, a to će pratiti i promena cene autobuske karte. Još uvek ne znam koliko će ona iznositi.
Koliko vozila broji vozni park „Net busa” i kako su se pokazali autobusi koji su nabavljeni pre par meseci?
– Trenutno imamo 65 autobusa u voznom parku, zajedno sa ovih deset novih, odnosno polovnih ali odlično očuvanih. Njih smo kupili pošto je bilo povika da je gradski prevoz izuzetno loš. To i nije bilo daleko od istine, pošto su gradski autobusi veoma izraubovani, te zbog toga i pokušavamo da osvežimo vozni park.
Kakvo je stanje sada u firmi, s obzirom na to da ste prošli period privatizacije?
– Mi smo 2006. godine prvi put privatizovani i to je funkcionisalo koliko-toliko uspešno prve dve godine. Nakon toga je došlo do velikog pada broja putnika, a i problema našeg vlasnika na finansijskom planu sa Razvojnom bankom Vojvodine. Tadašnja firma je ušla u problem i otišla u stečaj, a nas je preuzela nova firma. Imamo podatak da smo 2006. godine imali četiri hiljade radničkih mesečnih karata, a danas nemamo ni četiri stotine. Broj đaka koji je gravitirao prema gradu iznosio je oko 3.500, a danas u Zrenjanin dolazi svega 1.200 učenika iz okolnih sela.
Kako se ta statistika može tumačiti?
– Generalno se smanjio broj ljudi koji koriste gradski prevoz, a povećao broj onih koji voze vlastita vozila. Takođe, počela je masovna upotreba taksi prevoza, koji je u našem gradu jeftin. Treće, imamo ogroman problem sa divljim taksistima u gradu, koji nam bukvalno iz čekaonice, sa šaltera odvlače putnike. Da bismo bar nekako uspeli da se izborimo sa njima, uveli smo povratne karte iz naseljenih mesta. Do pre godinu dana imali smo povratne karte za mesta koja su udaljena preko 30 kilometara, a sad smo ih uveli za sva naseljena mesta. Tako, na primer, cena povratne karte Zrenjanin – Elemir iznosi 150 dinara, što ekonomski nije mnogo opravdano, ali to je neka naša borba sa divljim taksistima, a dovelo je i do porasta broja putnika. Takođe, cena po litru nafte je danas 148 dinara, a pre izvesnog vremena iznosila je 88 dinara, pa teško uspevamo da pokrijemo sve troškove.
Pored ovih novina i zamene gradskih autobusa, da li ima najave da će se nastaviti sa tim trendom, da će se menjati na bolje opšta klima u poslovanju firme?
– Dobra stvar je što smo posle dužeg vremena uspeli da isplatimo sve lizinge, odnosno, sve obaveze, i nakon toga uspeli da kupimo tih deset autobusa, što je svakako dobar pokazatelj u kom smeru idemo. U planu je da na proleće zamenimo turističke autobuse na trasama za Novi Sad i Beograd. Međutim, s obzirom na to da se smanjio broj putnika prema naseljenim mestima Jaša Tomić, Sečanj, kao i nekim drugim selima, mora doći do redukovanja broja polazaka i ukidanja pojedinih linija. Nemoguće je da vozite autobus za deset putnika – nikako ne možemo da opravdamo troškove. Bićemo prinuđeni da na tim trasama uvedemo kombi vozila.
Da li su polasci kasnili ovih dana, kada je temperatura bila u debelom minusu? Da li je bio poremećen red vožnje?
– Otkako smo nabavili ovih deset vozila, nismo imali problema sa kašnjenjima i zamrzavanjem. Vozila dobro greju i smatram da smo dobro „izgurali” ove hladne dane.
Da li su u planu neki radovi na uređenju zgrade bivšeg „Autobanata”, s obzirom na to da je dosta ruinirana?
– Da, planiramo da na proleće sredimo krov, koji je ravan i u lošem stanju, i za to nam treba oko 50 hiljada evra, a u cilju nam je da sredimo i čekaonicu i ulaz u zgradu.
Neki vam zameraju da je cena karte za penzionere, koja na godišnjem nivou iznosi 1.500 dinara, previsoka, da beogradski penzioneri plaćaju takvu kartu po ceni od 450 dinara…
– Penzionerske karte izdaju se u saradnji sa Gradskom upravom već punih deset godina: penzioneri plate izradu karte po toj ceni, a Grad Zrenjanin nam uplati određeni iznos kao razliku u ceni za te namene. U Beogradu je posao prevoza i dalje u nadležnosti javnog preduzeća, tako da tamo Grad dotira prevoznika, a kod nas to nije slučaj, jer mi nismo javno preduzeće. I pored toga, smatram da 1.500 dinara nije puno za godišnju kartu, pogotovo kada znamo da je od početka januara do sada izdato 3.600 karata penzionerima.
Tokom 11 godina, koliko ste direktor firme, koji vam je period poslovanja bio najteži?
– Upravo taj period kada smo odlazili u stečaj. Poslovne 2009. i 2010. godine su bile najteže, kada je Mile Jerković, gazda koji je privatizovao „Autobanat”, otišao kao zaštićeni svedok protiv Darka Šarića, a ja ostao sam, u blokadi, sa 500 radnika. Tada je bilo svega, i štrajkova, napada, prijava policiji, ali na svu sreću, „isplivali” smo.
ZAPOSLENO 117 RADNIKA
– U „Net busu” i u „Banat transu” (nedavno registrovanoj firmi u okviru našeg sistema) zaposleno je 117 radnika. „Net bus” ima ugovor sa Gradom Zrenjaninom i vozi gradska i prigradska naselja, dok „Banat trans” „pokriva” međugradske linije – kaže Goran Agramović.
Na pitanje da li radnici redovno primaju plate, Agramović odgovara da u „Net busu” zarade kasne tri meseca, dok u drugoj firmi nema kašnjenja.
– Kašnjenja u „Net busu” upravo su posledica stečaja koji je bio uveden pre više godina. Od tada imamo to zaostajanje u isplatama zarada, koje ne možemo da nadoknadimo – kaže naš sagovornik.

S. VORKAPIĆ

 

 

 

S. VORKAPIĆ