GORAN FIJAT O PLANOVIMA I PREDSTOJEĆIM AKTIVNOSTIMA U OVOJ GODINI

Unapređenje komunalne higijene u gradu

 

O vitalnim planovima i predstojećim aktivnostima Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”, o budućim investicijama, primeni Zakona o javnim preduzećima, planiranim prihodima i rashodima, razgovarali smo sa Goranom Fijatom, vršiocem dužnosti direktora preduzeća. Prvi čovek zrenjaninskih komunalaca napominje da je protekla godina završena sa pozitivnim bilansom.
Kakav je finansijski okvir za ovu godinu kada su planirani prihodi i rashodi u pitanju?
– Ukupni prihodi planirani za tekuću godinu iznose oko 583 miliona dinara. Najveći prihodi planirani su od iznošenja smeća građanima i privrednim subjektima, od održavanja javnih površina, te prihodi od deponije. Planirani rashodi prema proceni stručnjaka, iznosiće nepunih 580 miliona, što ukazuje na pozitivno poslovanje preduzeća i dobit od oko 2 miliona dinara.
Kakav je plan kada su investiciona ulaganja u pitanju?
– Već duže vreme plan nam je nastavak na radovima izgradnje i opremanja reciklažnog centra i za te namene predviđeno je izdvajanje od 55 miliona dinara. Zatim, ove godine u planu je nabavka opreme i izgradnja objekta na centralnom groblju, te saniranje dela deponije, za šta je planirano izdvajanje oko 66 miliona dinara, dok je za izgradnju veterinarske stanice predviđeno 15 miliona dinara. Za pošumljavanje prostora oko deponije i izgradnju kasete na njoj planirano je da se izdvoji 26 miliona dinara. Ukupan budžet za ova kapitalna, dugoročna ulaganja za ovu godinu iznosi 162 miliona dinara.
Dokle se stiglo sa tim kapitalnim projektom, reciklažnim centrom?
– To predstavlja jedan od najvažnijih projekata u oblasti upravljanja otpadom. Izgradnjom centra za sakupljanje otpada odnosno reciklažnog centra, unapredili bismo sistem upravljanja otpadom, počev od toga što bismo imali posebno opremljena mesta za odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada kao što su papir, karton, ambalažni otpad, staklo, PET, kao i opasni otpad iz komunalnog otpada poput starih akumulatora, baterija, sijalice, neonki…Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta započet je još 2011. godine, završena je prva faza radova i izrađena projektna dokumentacija. Započeti su i građevinski radovi koji su ostali nedovršeni. Za drugu i treću fazu radova predviđeno je oko 55 miliona dinara.
Između 50 i 60 odsto otpada koji se baca na deponije ima svoju ekonomsku vrednost i u odnosu na to može da se podigne reciklažna industrija, zaposle ljudi i obezbedi značajna materijalna korist.
Kakva su kreditna zaduženja „Čistoće” i da li je u planu obnova voznog parka?
– Preduzeće je kreditno zaduženo za kupovinu dva komunalna vozila, dok su krediti uzeti 2011. godine sa rokom otplate na sedam godina, što znači do 2018. godine. Takođe, u 2016. godini uzeta su putem finansijskog lizinga dve autosmećarke i jedan autopodizač sa rokom otplate na pet godina, do 2021. godine. „Čistoća” ukupno raspolaže sa 13 vozila za odvoženje komunalnog otpada, čija je starost u proseku 13,38 godina.
Koliko je zaposlenih?
– Preduzeće ukupno broji 367 zaposlenih radnika.
Da li je u planu poskupljenje cena komunalnih usluga?
– Što se cena tiče, povećanje nije predviđeno u prvoj polovini godine. Mi, kao javno preduzeće u redovnom planu i programu za tekuću godinu imamo pravo da predvidimo i planiramo povećanje cena ali samo na bazi projektovane inflacije za ovu godinu. Međutim, svakako da povećanje cena ni ne može biti doneto bez skupštinske odluke o tome.S. Vorkapić

S.Vorkapić