GORAN KRAVARUŠIĆ, DIREKTOR JP „DIREKCIJA ZA IZGRADNjU I UREĐENjE GRADA ZRENjANINA”

Prioritet je završetak Bagljaškog kanala
Grad Zrenjanin je lane dobio novi, moderno uređeni trg, međutim – dve fontane u centru grada ostale su ograđene žicom i čeka se njihovo uređenje. Zrenjaninski vozači muku muče sa teretnim vozilima i gužvama na cestama i zanima ih da li će i kada biti dovršena obilaznica, dok se mesne zajednice zalažu za izgradnju biciklističkih staza. O gorućim problemima i potrebama grada porazgovarali smo sa direktorom JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina” Goranom Kravarušićem.

Koje su prioritetne investicije u ovoj godini?
– Prioritet je završetak Bagljaškog kanala. Ono što je veoma važno, jeste i uređenje dveju fontana na Trgu slobode. U toku je javna nabavka i trebalo bi da za mesec dana saznamo ko je izvođač radova, i tada ćemo krenuti sa radovima. Zrenjanin će do početka leta dobiti dugoočekivane fontane.
Prošle godine smo započeli radove na sportskoj sali u Ečki, i očekujemo da će za novu školsku godinu sala biti sređena. Nastavljamo sa izgradnjom novih biciklističkih staza. Jedna od njih biće u Ulici Majora Gavrilovića i kod Motela „Šumice”. Nedavno smo započeli izgradnju atmosferske kanalizacije i kolovoza u Takovskoj ulici. Vrednost te investicije je 70 miliona dinara.

Da li će i kada biti završena obilaznica?
– Kao što javnost zna, Grad Zrenjanin je potpisao sporazum sa „Putevima Srbije”, čime je predviđeno da uradimo kompletnu tehničku dokumentaciju, kako bismo dobili dozvolu za početak gradnje. Republika Srbija izdvojila je oko 150 miliona dinara za izgradnju obilaznice.
Do sada smo uradili kompletnu eksproprijaciju zemljišta i projekat obilaznog puta oko grada koji je prošao pokrajinsku revizionu komisiju. Nakon toga smo podneli zahtev za građevinsku dozvolu Sekretarijatu za urbanizam u Novom Sadu, od kojih čekamo odgovor. Zahtev je kompletan i smatram da ne bi trebalo da imamo problema oko dobijanja građevinske dozvole.
Prva faza obilaznice kreće od puta prema Mihajlovu, pa do Kleka. U pitanju je 3700 km asfalta, uključujući i objekat preko Begeja.
Na pregovorima za obilaznicu radimo od 2012. godine. Usmerili smo svu snagu na to, a da prethodno nijedno parče zemlje nije bilo otkupljeno. Očekujemo pozitivan ishod.

Koja naseljena mesta još čekaju da dobiju atarski put?
Radi se o Melencima, Perlezu i Elemiru jer se još odvajaju sredstva za te deonice. Za ovaj projekat je predviđeno 80 miliona dinara kao i prošle godine. Mesne zajednice koje nisu lane dobile sredstva, dobiće ove godine.

Da li će Direkcija biti pripojena Odeljenju za urbanizam, kako se priča?
JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina” je osnovao grad Zrenjanin i ona nastavlja da posluje isto kao i do sada. Promena neće biti.
I. Božić