GRAD ZRENjANIN JE I OVE GODINE POMOGAO PČELARIMA: Pomoć za 30 – u septrembru konkurs za još 20 pčelara

Po 100 hiljada dinara bespovratne podrške za 30 pčelara, za nabavku opreme za pčelarstvo ili novih rojeva plemenitih insekata dodeljeno je iz gradskog budžeta. Ugovore sa pčelarima o donaciji potpisao je juče gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

– Kao i prošle godine, način kako ćemo pomoći pčelarima, osmislili smo zajednički. Po isteku pet godina, svaki pčelar gradu vraće pet kompletnih košnica i tako se krug donacija obnavlja. Raduje me što među pčelarima ima osoba svih životnih doba i što ima dosta žena. Očekujem da predstojeće jeseni raspišemo konkurs za još 20 košnica, odnosno rojeva kvalitetnih pčela – izjavio je ovom prilikom gradonačelnik.

U ime pčelara zahvalila se Slađana Marković.

Pcelari Sladjana Markovic

– Iako sam diplomirani ekonomista, beogradski student, nikada nisam radila taj posao Sa suprugom Draganom, koji je diplomirani agronom – meliorativac – proizvodim cveće i povrće na 40 ari pokrivene površine, uglavnom plastenika. Košnice kupujemo iz ove donacije, a satne osnove nabavićemo iz sopstvenog novca, kaže Slađana.

Zoran Mulić, svojevremeno renomirani stonoteniser i stonoteniski trener takođe nije početnik u pčelarenju:

– Ideja da se na ovaj način pomogne ljudima zainteresovanim za pčelarenje je odlična. Proizvodnjom meda počeo sam da se bavim pre sedam godina, kada sam napustio trenerski posao. Jednostavno, morao sam nečim da se bavim mimo redovnog posla u “Sportskim objektima”. Imam 11 društava pčela, a sa desetak koliko nabavljam sada dolazim do prave isplativosti posla koji polako prestaje da bude hobi.

Oboje sagovornika ocenjuju tekuću pčelarsku godinu kao prosečnu. Pčele izvode na pašu na suncokretu, bagremu, lipi i uljanoj repici; u okolini Zrenjanina, Deliblatsku peščaru i na Frušku goru.

M. S-n.

Pcelar Zoran Mulic